Professor emeritus Mateo Milković dobitnik nagrade za životno djelo u području znanosti Frane Bulić

Profesor Milković bio je spriječen osobno preuzeti nagradu pa je priznanje preuzeo njegov sin Marko Milković
Professor emeritus Mateo Milković

Povodom 77. obljetnice, Slobodna Dalmacija organizirala je proslavu i dodjelu nagrada za godišnja i životna ostvarenja u području znanosti, umjetnosti i novinarstva. Professor emeritus Sveučilišta u Dubrovniku Mateo Milković dobitnik je nagrade za životno djelo u području znanosti Frane Bulić. Profesor Milković bio je spriječen osobno preuzeti nagradu pa je priznanje preuzeo njegov sin Marko Milković.

OBRAZLOŽENJE PRIZNANJA

Prof. dr. sc. Mateo Milković djelovao je na vrlo širokom području, počevši od gospodarstva, preko znanosti i visokog obrazovanja, pa sve do vrlo zapaženoga javnog istupanja.

Za svoj rad u gospodarstvu, znanosti, obrazovanju i sportu dobio je velik broj priznanja. Od važnijih priznanja posebno valja istaknuti: Odlikovanje Red Ante Starčevića, Odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo, Nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije, Zahvalnicu Sveučilišta u Dubrovniku i Visoko priznanje za dugogodišnji amaterski rad u nogometu od FIFA-e i NSH-a.

Kad je riječ o gospodarstvu, bez pretjerivanja se može istaknuti da je dao nemjerljiv doprinos razvitku industrije dubrovačkoga kraja. U znanstvenom radu u visokom obrazovanju djelovao je također iznimno uspješno, a posebice kada se govori o razvitku znanosti i visokog obrazovanja u Dubrovniku. Prof. dr. sc Mateo Milković poznat je po vrlo širokom i intenzivnom angažmanu u javnom životu Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Bogato stručno iskustvo i upravljanje velikim sustavima stekao je radom u industriji, gdje je započeo razvijati i interes za znanstvenim radom. Poznato je njegovo stalno nastojanje i cilj da znanstvena postignuća pretoči u konkretni proizvodni rezultat. Radi toga je uvijek tražio neraskidivu povezanost s obrazovnim i znanstvenim ustanovama. Nakon nešto više od dva desetljeća u gospodarstvu, prelazi u stalni radni odnos na Pomorski fakultet, gdje daje velik obol znanstvenom, nastavnom i stručnom usavršavanju mladih kadrova, posebice njihovu poticanju i upućivanju na magistarske i doktorske studije. Njegove zasluge su velike u području međunarodne suradnje i povezivanju s najprestižnijim inozemnim znanstvenim i obrazovnim institucijama.

Osnutak Sveučilišta u Dubrovniku 2003. godine i izbor za njegova prvog rektora predstavlja krunu rada i svekolikog doprinosa prof. dr. sc. Matea Milkovića. U tome pothvatu, osim vizionarskog i dobro osmišljenog pristupa, bilo je jako puno upornog i mukotrpnog rada. Zadivljuje s koliko se entuzijazma i zanosa angažirao na stvaranju povoljne klime u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali i prevladavanju inercije i mentaliteta nemoći. Znao je kako okupiti sve raspoložive znanstvene i stručne snage, ali i razbiti sumnjičavost hrvatske akademske zajednice u pogledu mogućnosti i potencijala jednog novoga Sveučilišta. Zahvaljujući njegovu argumentiranom i analitičnom pristupu, ali i svojim znanstvenim, stručnim i ljudskim osobinama, uspijeva u naumu da Dubrovnik postane sveučilišni Grad. Već nakon kratkog vremena ostvaruje se najava prof. dr. sc. Matea Milkovića kako će Du­brovnik iznjedriti moderno Sveučilište međunarodne reputacije, koje je u stanju ponuditi suvremene obrazovne programe i znanstvenu prepoznatljivost. Nagrada za životno djelo bez sumnje dolazi u ruke osobe koja je, kako se to pjesnički znalo kazati, bunar kopala iz kojega će buduće generacije vodu piti.

Izvor: Slobodna Dalmacija, foto: Tom Dubravec / Cropix

Predhodni članakStručni skup o stanju marikulture u Malostonskom zaljevu
Slijedeći članakRezultati Erasmus+ KA107 Natječaja za mobilnost studenata- SAD