Projekt “4U4K” za očuvanje konavoske kulturne baštine

Projekt je podijeljen u različite tematske cjeline koje obrađuju tri radne grupe sastavljene od studenata i profesora iz Hrvatske i inozemstva. Dvije grupe bave se očuvanjem radova i vezova zbirke Jelke Miš i etno lutaka u Muzeju pod vodstvom Katalin Orosz (Mađarska) i Peters Laura (Nemačka). Treća grupa pod voditeljstvom Tanje Kimmel (Austrija) riješila je problem izložbenog postava s naglaskom na različite metode izlaganja dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih muzejskih predmeta.

Cilj ovoga projekta je ukazati na važnost uključivanja lokalne zajednice, sveučilišta i međunarodnih institucija u zajedničkom cilju očuvanja baštine koja predstavlja kulturni identitet konavoskog kraja, a čije je vrijednosti potrebno sačuvati za buduće generacije.

Projekt je nastao na temelju izrazito pozitivnih dosadašnjih iskustava Erasmus programa razmjene stručnjaka i studenata iz područja konzervacije i restauracije tekstila te kao takav predstavlja prvi međunarodni projekt zaštite tekstilnih umjetnina na području Hrvatske pokrenut suradnjom stručnjaka s domaćih i stranih sveučilišta. Važno je spomenuti kako je studij Odjela za umjetnost i restauraciju na Sveučilištu u Dubrovniku jedinstven u Hrvatskoj i široj regiji po tome što nudi obrazovanje i specijalizaciju za konzervator – restauratora tekstila.

U nastojanju da se konzervatorsko -restauratorska struka afirmira u kulturnoj javnosti, projekt restauracije 4 Universities 4 Konavle – Implementing collection care project predstavlja primjer uspješne prakse međuinstitucionalne suradnje u očuvanju baštine kroz praktični rad studenata u funkciji razvoja novih znanja, vještina i sposobnosti te stjecanja neizmjernog iskustva suradnjom sa stranim stručnjacima i kolegama na terenu.

Zavičajni muzej Konavala koji djeluje u sklopu ustanove Muzeji i galerije Konavala jedinstveni je muzej u Hrvatskoj koji čuva bogatu etnografsku zbirku autentičnih predmeta konavoskoga kraja. Posebnu vrijednost ima ostavština Vezilačke udruge Cavtat koja je djelovala u Cavtatu do Drugog svjetskog rata pod vodstvom Jelke Miš. Zbirku čine mnogobrojne uzornice narodnoga veza na papirnatim podlogama iz Hrvatske i susjednih zemalja koje je Jelka Miš marljivo prikupljala i dokumentirala.

Predhodni članakUniversity of Klagenfurt Technology Scholarships
Slijedeći članakRezultati 2. Erasmus+ KA107 Natječaja – AUSTRALIJA