Studijsko putovanje studenata konzervacije-restauracije keramike u London

Jedne od najvećih institucija u svijetu koje imaju važnu ulogu za struku konzervacije i restauracije ,ICON i ICOM-CC (International council of museums – committee for conservation) , ove godine su po prvi put održale zajedničku konferenciju pod nazivom: „Recent Advances in Glass and Ceramics Conservation“. Konferencija je održana od 5. do 7. rujna u prostoru British Museum-a u Londonu, čija stalna zbirka sadrži 8 milijuna predmeta i čuva jednu od najopsežnijih zbirki keramike i stakla u svijetu. U sklopu trodnevne konferencije, sudionicima je dan prije konferencije omogućeno stručno vodstvo po zbirkama prema osobnim preferencijama, pa smo odabrale konzervatorske radionice British Museum-a koji ima jedan od najvećih i najstarijih timova za konzervaciju koji djeluju na različitim materijalima uključujući staklo, kamen i keramiku. Toga dana ujedno smo uz stručno vodstvo, razgledale keramičke zbirke muzeja Victoria & Albert i posjetile Arheološki arhiv.

Ovakvi skupovi održavaju se svake četiri godine te je ovo bila jedinstvena prilika da studentice u toku studija budu dio vrlo značajnog događaja za stuku, koji im osim novih saznanja, pruža i priliku za upoznavanje kolega iz struke. Na konferenciji su održana 24 usmena izlaganja od kojih je 7 bilo izlaganje studenata. 40 postera je dodatno proširilo broj izlagača te samim tim i različitost tema. U obliku postera, nastavnica Kojan Goluža izložila je temu pod nazivom: „ Roofs of Dubrovnik: The Lost Dimension, A comparison of historic and recent roof tile „Kanalica“. Ostali autori bili su iz raznih dijelova svijeta, Europe, uključujući Belgiju, Njemačku, Portugal, a po broju najviše je bilo predavanja iz Ujedinjenog Kraljevstva i Amerike. Teme su pokrivale razna područja konzervacije i restauracije keramike i stakla predstavljajući na nekim primjerima eksperimente i analize izvedene u svrhu boljeg razumijevanja materijala. Česta problematika predstavljana na posterima i predavanjima je bila utvrđivanje i lociranje starih intervencija i fragmentiranosti predmeta kombiniranjem tehnologija CT-a, UV-a, IR reflektografije i drugih metoda. Izazov uklanjanja bioloških naslaga s polikromirane terakote, ispitivanja dugoročne stabilnosti polimernih rekonstrukcija, izvori formacija magnezija na keramici jedna su od mnogih pitanja na koje je pružen odgovor tijekom konferencije.

Konferencija Recent Advances in Glass and Ceramic Conservation 2019 pokazala je studentima u kojem se smjeru razvija struka i na što treba staviti naglasak prilikom budućeg rada i istraživanja, pružila je i mogućnost ostvarivanja kontakata sa svjetskim stručnjacima i priliku za potencijalnu razmjenu iskustava.

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku, International Trust for Croatian Monuments i Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku.

Predhodni članakNebojša Stojčić sudjelovao na Erasmus+ kontaktnom seminaru „Enhancing Digital Competences
Slijedeći članakNATJEČAJ – stručni suradnik u Službi za marketing