Studijsko putovanje studenata konzervacije-restauracije tekstila u Švicarsku

Studentice smjera konzervacije-restauracije tekstila: Viktorija Pilon, Arin Zakinja, Sara Vladić i Sara Šimetić, u organizaciji i pod vodstvom doc. dr. sc. Danijele Jemo, voditeljice radionice za konzervaciju-restauraciju tekstila  i Matea Miguela Kodriča Kesovie, mag. art. rest., asistenta, krajem lipnja ove godine bili su na studijskom putovanju u Švicarskoj. Projekt je realiziran uz financijsku potporu Sveučilišta u Dubrovniku i Studentskog zbora. Posjet Švicarskoj organiziran je za grupu od deset ljudi jer su se studentima i nastavnicima sa Sveučilišta u Dubrovniku pridružile još kolegice iz Dubrovačkih muzeja: Barbara Margaretić, viša kustosica i voditeljica Etnografskog muzeja, Marija Vraničić preparatorica za tekstil, te Ljiljana Vilus Japec, viša preparatorica iz Etnografskog muzeja iz Zagreba i Melita Krnoul, viša restauratorica za tekstil iz Gradskog muzeja Varaždin.

Sudionici su prisustvovali na vrlo značajnoj dvodnevnoj međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji iz područja konzervacije-restauracije tekstila ICOM-CC Textiles Working Group Interim Meeting 2019: “A Challenging Dimension: The Conservation and Research of Costume and Accessories“.  Važno je naglasiti da se stručni skupovi i kongresi iz područja konzervacije-restauracije tekstila održavaju vrlo rijetko, pa je ovo bila izvrsna prilika za razmjenu iskustava, stjecanje novih znanja i poznanstava. Na konferenciji je održano 21 usmeno izlaganje i 10 poster prezentacija. Autori iz raznih dijelova svijeta (SAD, Kanada, Brazil, Velika Britanija, Italija, Njemačka, Egipat, itd.) prezentirali su aktualne stručne i znanstveno-istraživačke projekte iz područja konzervacije-restauracije tekstila. Teme su pokrivale široka područja istraživanja od važnosti pohrane i čuvanja u anoksičnim uvjetima (bez kisika) na primjeru oko 300 predmeta 17. stoljeća pronađenih u olupini broda u Nizozemskoj, preko analize apretura na svilenim tkaninama i čišćenja ukrasnih elemenata na tekstilu izrađenih od krila kukaca, pa sve do rekonstrukcije izgleda i kroja srednjovjekovnih odjevnih predmeta. Poseban naglasak bio je na metodama restauracije i izlaganja tekstilnih predmeta od egipatskih tunika, srednjovjekovnih kostima, engleskih kraljevskih odjevnih kompleta ili suvremenih modnih kreacija. Studenti su se imali priliku osvjedočiti o visokoj znanstveno-stručnoj razini pristupa konzervatorsko-restauratorskoj struci, što je također intencija obrazovnog programa konzervacije-restauracije tekstila na Sveučilištu u Dubrovniku.

Važan dio studijskog putovanja bio je trodnevni boravak na Institutu u sklopu fondacije Abegg-Stiftung u Riggisbergu. To je vodeći Institut za konzervaciju-restauraciju tekstila u svijetu, na kojem je u okviru četveromjesečne stručne prakse boravio kolega Mateo Miguel Kodrič Kesovia, mag. art. rest. sa Sveučilišta u Dubrovniku. Fondacija posjeduje jednu od najvrjednijih zbirki tekstila koja se zasniva na privatnoj kolekciji osnivača – bračnog para Abegg. Stručni obilazak konzervatorsko-restauratorske radionice i boravak u Abeggu omogućila je Bettina Niekamp, voditeljica radionice za konzervaciju-restauraciju tekstila na Institutu. Bilo je zanimljivo vidjeti različite projekte na kojima se trenutno provode istražni radovi i konzervatorsko-restauratorski zahvati. Bettina Niekamp informirala je nazočne o načinu funkcioniranja i organizacije konzervatorsko-restauratorske radionice i Instituta, te o organizaciji prostora u kojima se čuvaju jedinstveni primjerci tekstila i dokumentacije o svim predmetima koji su restaurirani u Abeggu.

Obilazak muzeja, koji se nalazi u sklopu Instituta, bio je pod stručnim vodstvom dr. Michaela Petera, stručnjaka za tekstile od 5. – 13. st., baršun, metal i ranu keramiku. U sklopu trajnog muzejskog postava mogli su se vidjeti izloženi iznimno vrijedni i jedinstveni predmeti od antike do baroka, te privremena jednogodišnja izložba „Luxury on the Nile – Late Antique Attire From Egypt“. Domaćini su također organizirali besplatan posjet Vili Abegg koja je bila privatni dom osnivača fondacije i Instituta, bračnog para Abegg, a danas je pretvorena u muzej.

Posjet Povijesnom muzeju Grada Berna obuhvaćao je obilazak muzejskog postava uz stručno vodstvo kustosice Susan Marti i posjet konzervatorsko-restauratorskoj radionici. Studenti su tako imali priliku vidjeti dijelove muzeja posvećene povijesti Berna i trajni postav posvećen vrijednim tekstilnim predmetima poput tapiserija, baršuna, misnog ruha i zastava. Uslijedio je i posjet konzervatorsko-restauratorskoj radionici za tapiserije koja se nalazi pri muzeju. Restauratorice tapiserija Maike Piecuch, MA i Stefanie Göckeritz dipl. kons./rest. (FH)  upoznale su nazočne s vrlo zahtjevnim konzervatorsko-restauratorskim radovima koji se trenutno odvijaju na četiri tapiserije u vlasništvu muzeja. Radi se o predmetima velikih dimenzija koji zahtijevaju poseban pristup i skrb.

Pored snažne edukacijske komponente i upoznavanja s iskustvima teoretskog i praktičnog rada međunarodnih stručnjaka iz ovoga područja, studijsko putovanje imalo je za cilj stjecanje novih poznanstava i uspostavu suradnje sa vrhunskim stručnjacima iz konzervacije-restauracije tekstila. Ovo je također bila jedinstvena prilika za obilazak svih prostora složenog kompleksa Abegg-Stiftunga, razmjenu iskustava te komparaciju metoda i postupaka koji se primjenjuju u restauratorskim radionicama u Hrvatskoj. Dok se naše radionice/laboratoriji još uvijek ne mogu mjeriti sa ovako visokom razinom opremljenosti radnog prostora, možemo s ponosom konstatirati da stručni dosezi kvalitete konzervacije-restauracije tekstila u Hrvatskoj ne zaostaju za svjetskim trendovima.

Predhodni članakOtvorene prijave za Imagine, Create, Innovate: Smart Agriculture
Slijedeći članakRang lista pristupnika u 1. upisnom roku akademske 2019./2020. godine