Svjetski i Europski tjedan novca na Sveučilištu u Dubrovniku

Virtualni panel Budućnost novca

24.3.2021. u 10 sati

Poveznica na ZOOM panel “Budućnost novca”

Meeting ID: 656 788 9333

Lozinka: 206312

24. ožujka 2021.

10:00

Virtualni panel Budućnost novca

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju i ove se godine aktivno uključio u obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca organiziranjem virtualnog panela s temom Budućnost novca, koji će se održati u srijedu, 24. ožujka 2021. s početkom u 10 sati.

Cilj je panela maturante dubrovačkih srednjih škola, studente, članove alumni kluba Sveučilišta u Dubrovniku i ostale zainteresirane, informirati o aktualnim monetarnim temama, poput ulaska Hrvatske u Monetarnu uniju, uvođenje digitalnog eura, korištenje kriptovalutama i o njihovu pravnome, poreznom i regulatornom statusu.

Virtualni panel organizira se u tjednu Svjetskog i Europskog tjedna novca, globalnom događaju koji je namijenjen podizanju razine svijesti o važnosti financijske pismenosti djece i mladih.

Panelisti

 • +

  Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke

  Boris Vujčić guverner je Hrvatske narodne banke od 2012. godine a Hrvatski sabor povjerio mu je 2018. drugi put šestogodišnji guvernerski mandat. Član je Upravljačkog odbora ESRB-a (European Systemic Risk Board). Od listopada 2016. predsjedatelj je Upravljačkog odbora Druge bečke inicijative (Vienna 2.0 Initiative).

  Izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 2003., predavač na Diplomatskoj akademiji u Zagrebu od 2001., a od 2004. predaje kao vanjski suradnik – izvanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Njegova su područja specijalizacije i izvođenja nastave makroekonomija, monetarna analiza, ekonomija rada i međunarodne financije (engleski). Autor je niza znanstvenih i stručnih radova. Tijekom karijere bio je gost istraživač ili predavač na više sveučilišta, vanjski suradnik Međunarodne organizacije rada (ILO), član uređivačkog odbora više časopisa, član savjetodavnog vijeća Center for Financial Innovation and Financial Stability, Federal Reserve Bank of Atlanta, član Upravnog vijeća Global Development Network te je obnašao niz drugih funkcija.

  Dobitnik je sljedećih stručnih nagrada:

  • Nagrada “Mijo Mirković” za najbolji rad mladog ekonomiste na Sveučilištu Zagreb 1991.
  • Nagrada za najboljeg guvernera u središnjoj i istočnoj Europi (Emerging Markets časopis), 2018.
  • Nagrada za najboljeg svjetskog guvernera (The Banker, Financial Times), 2019.
  • Lamfalussy nagrada za životno postignuće u polju financija (Narodna banka Mađarske), 2021.
 • +

  Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za Blockchain i Kriptovalute

  Vlaho Hrdalo, dubrovčanin sa zagrebačkom adresom, član je Hrvatske odvjetničke komore od 2009. godine a svoj odvjetnički ured otvorio je 2012. Vlaho je i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute a od 2020. godine voditelj je Radne grupe za digitalnu transformaciju odvjetništva pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori.  Završio je i sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Diplomacija te se u završnom radu bavio digitalnom privatnosti i digitalnim slobodama.

  Gost je predavač na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Pravnom fakultetu u Splitu, Rochester Institute of Technology u Zagrebu…

  Redoviti je govornik na međunrodnim konferencijama i autor je više znanstvenih radova od kojih je “Terorizam i osiguranje od tog rizika – izazovi vremena” u svibnju 2018. uvršten u Knjižnicu Hrvatskog sabora a trenutno piše doktorat o pametnim ugovorima. Usto je i sudski tumač za engleski jezik.

 • +

  Davor Žilić, produkt menadžer za FinTech i Platform klijente pri Deutsche bank AG

  Davor Žilić, produkt menadžer za FinTech i Platform klijente, unutar Corporate Cash Management-a, pri Deutsche Bank AG, Frankfurt. Magistar poslovne ekonomije Sveučilišta u Dubrovniku, s raznolikim iskustvom rada pri institucijama kao što su Europska Komisija i solarisBank AG, te član i znanstveni istraživač pri Digital Euro Association (DEA).
  Ljubitelj je tema povezanih uz FinTech industriju (posebice PayTech), te inovacija koje proizlaze iz FinTech industrije, koje pokušava pretočiti u svakodnevnu uporabu za stvaranje dodatnih vrijednosti korisnicima takvih produkata i usluga.

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis
X