Na Institutu za more i priobalje opisali novu vrstu meduze

Znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku opisali su novu vrstu meduze za znanost iz roda Aurelia. Vrsta je opisana na osnovu jedne jedinke pronađene u Rovinju u ljeto 2020. tijekom njihovog boravka u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković te je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

Vrsta je nazvana Aurelia pseudosolida (Garić i Batistić, 2022.), a pronađena je za vrijeme masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida. Istraživanje je objavljeno u časopisu Water (https://www.mdpi.com/2073-4441/14/2/135), a provedeno je u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd koje financira Hrvatska zaklada za znanost, čiji je nositelj Institut za more i priobalje. 

Prema pravilima struke, sav materijal na osnovu kojega je opisana nova vrsta se mora pohraniti u prirodoslovnim muzejima kako bi bio dostupan ostalim znanstvenicima za buduća istraživanja, tako da je meduza vrste Aurelia pseudosolida pohranjena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Ovo je već druga nova vrsta meduze opisana u posljednjih deset godina u Jadranu, nakon opisa vrste Mawia benovici iz 2014., koja je nazvana po dr. sc. Adamu Benoviću. Ekologija novoopisane vrste, kao i njezino porijeklo su još nepoznati. Budući da se u Jadranu sve češće bilježe nove vrste organizama kao posljedica klimatskih promjena, postoji mogućnost i da je ova novootkrivena vrsta meduze pridošlica u Jadranu.

Predhodni članakCelebrating International Day of Women and Girls in Science
Slijedeći članakKorea Scholarship 2022