Novi projekt na Sveučilištu: “Explore Cross-border Aquatic Biodiversity” – EXChAngE

Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje, kao glavni partner, potpisalo je Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU za projekt pod nazivom Explore Cross-border Aquatic Biodiversity” –  EXChAngE, u sklopu programa Interreg-IPA CBC 2014-2020. 

Ukupni proračun projekta je 1,7 milijuna eura uz sufinanciranje EU od 1,4 milijuna eura. Projekt je započeo 15. kolovoza 2020. i trajat će 24 mjeseca. U projektu još sudjeluju partneri iz Bosne i Hercegovine: Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javna ustanova Parka prirode „Hutovo Blato“ i iz Crne Gore: Institut za biologiju mora Sveučilišta u Crnoj Gori i Turistička zajednica Kotor.

Glavni je cilj projektu jačanje i diversifikacija turističkih ponuda kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje  kulturnog i prirodnog nasljeđa.  Ovim je projektom planirano razviti novu turističku ponudu u Dubrovniku – turističku rutu Dubrovnik i Akvarij Dubrovnik, koji će se, u sklopu ovoga projekta, rekonstruirati.

Početni sastanak projekta EXChAngE održan je 11. rujna 2020. u Kotoru, Crna Gora, a na sastanku je potpisan Sporazum o partnerstvu, imenovana su upravljačka tijela projekta i razgovaralo se o planiranim aktivnostima s kojima je projekt pokrenut.

Projekt EXChAngE razvijat će novi turistički proizvod – Blue Pass, koji će omogućiti posjete novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom i privlačiti više turista u područjima: Dubrovnik i Akvarij Dubrovnik (Hrvatska), Kotor i Akvarij Boka (Crna Gora), Aqua Path Hutovo Blato i Stari most i rijeka Mostar Neretva (Bosna i Hercegovina). Ovo će biti prvi pokušaj stvaranja takvog prekograničnog turističkog proizvoda.

Projekt je podržan u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., a koriste se ERDF i IPA II fondove Europske unije.

Predhodni članakPočelo useljenje studenata u Studentski dom
Slijedeći članakE-JN-110-2020 Osobno vozilo