Znanstveni rad prof. dr. sc. Branka Glamuzine objavljen u časopisu Food Control

Prof. dr. sc. Branko Glamuzina, znanstvenik Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, objavio je, u koautorstvu s prof. dr. sc. Zhang Xiaoshuan-om  i drugim znanstvenicima s China Agricultural University iz Pekinga, te Sveučilišta u Šangaju, znanstveni rad „Optimization and validation of the knowledge-based traceability system for quality control in fish waterless live transportation (hrv. Optimizacija i validacija sustava sljedivosti za kontrolu kvalitete u bezvodnom prijevozu ribe) “ u časopisu, Food Control, indeksiranom u prvom kvartilu (Q1) baze Web of Science (WoS).

Ovim znanstvenim radom nastavljena je suradnja Sveučilišta u Dubrovniku sa sveučilištem China Agricultural University, iz Kine koja je započela kroz bilateralni hrvatsko-kineski projekt 2018. godine. Pokusi koji su tijekom 2019. i 2020. obavljeni u Laboratoriju za marikulturu na Bistrini financirani su kroz VIF 2019/2020 financiranje znanstvene djelatnosti Sveučilišta u Dubrovniku.

Časopis Food Control ima IF – čimbenik odjeka 4.258 za 2019. godinu, te je rangiran kao 19 od 139 časopisa u kategoriji „Food Science and Technology/ Znanost i tehnologija hrane“.

Članak se može pronaći na poveznici: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713520307258

Sažetak rada: Prijevoz žive ribe bez vode učinkovita je strategija za postizanje transporta većih količina za razliku od tradicionalnog prijevoza ribe u vodi. Ovaj rad predlaže novi sustav kontrole kvalitete HACCP-a kako bi se ostvarile povratne informacije i prilagodbe u stvarnom vremenu tijekom prijevoza riba. Poboljšani sustav sljedivosti uspostavljen je kako bi se realiziralo utvrđivanje CCP-a i dinamičko praćenje razine stresa ribe u bezvodnom prijevozu. Nadalje, kako bi se provjerila točnost i primjenjivost uspostavljenog sustava sljedivosti, relevantni dionici sektora akvakulture su sudjelovali u analizi učinkovitosti. Konačni rezultati pokazuju da je točnost modela predviđanja rezultata 96,7%, a svi koeficijenti regresije blizu 1,00. Osim toga, poboljšani sustav sljedivosti pruža bolje rješenje učinkovite kontrole kvalitete u bezvodnom prijevozu žive ribe i olakšava upravljanje prijevozom.

Predhodni članakPoziv na javnu obranu doktorskog rada pristupnice Radmile Šutalo
Slijedeći članakPlovidbena praksa na brodu „Naše more“ za akademsku 2020./2021. godinu