Elena Čupić – Iskustvo

U pauzi koja je uslijedila nakon mojih prvostupničkih studija, upoznala sam ljude koji su samo pričali o Erasmus+ mobilonosti i avanturama koje su doživjeli dok su boravili na stranim sveučilištima. Tada sam odlučila kada upišem diplomski studij idem i ja. Zašto im je to bilo najbolji period tijekom studija i zašto je zvučalo kao nešto što se ne propušta? Jednostavno jer je!

Kad je došlo vrijeme za biranje odredišta mobilnosti, nekako intuitivno sam znala da želim Italiju. Za Sienu nisam imala nikakve informacije, no kako je bilo jedino mjesto u Italiji – zašto ne? Posebna potvrda došla je kada sam saznala da je i Marin Držić studirao ovdje. Da, u Sieni je jedno od najstarijih talijanskih Sveučilišta!

Što se tiče samog studija – sve pohvale! Profesori su i više nego pažljivi i puni strpljenja prema stranim studentima, paze da svi sve razumiju. Ništa nije problem i sve se da dogovoriti. Kampusi su im rasporedeni po cijelom gradu, ali bez brige, svaki kampus ima i svoju menzu. I ne samo to – u Sieni si odmah dio lokalne ekipe! Već nakon prvog dana ovdje prodavačice u trgovini te pozdravljaju, dundo Gigi, pizza majstor, maše svaki put kad te vidi, konobar u kafiću zna kakvu kavu piješ, a susjeda te zove na kolače. Svi su spremni pomoći i pričati super spori talijanski da ih razumiješ.

Svi veći gradovi u blizini, Firenca, Bolonja pa čak i Rim su na dohvat ruke i udaljeni svaga par sati javnim prijevozom koji funkcionira gotovo pa savršeno. Erasmus kartica omogućava čak i popuste na već prihvatljive FlixBus karte. Za istraživanje okolnih sela ipak ce trebati auto, ali tu upada već spomenuta lokalna ekipa. Kad razmislim, mislim da bi moto grada mogao biti: “Nema problema!
Sestra mi kaže da sam joj već dosadna koliko ponavljam kako uživam i koliko sam oduševljena studijem, gradom, ljudima i hranom. Ne nužno tim redoslijedom J

Za zaključak:

Ako voliš putovati i upoznavati nove kulture, ali i sebe – Erasmus+ je definitnvno tvoj izbor. Ako uz to voliš fino jesti i piti, a istovremeno se osjećati kao doma – Siena je definitivno mjesto za tebe!

Predhodni članakIva Batinović – Iskustvo
Slijedeći članak„SAMO LAGANINI“ – Moje Erasmus iskustvo u Španjolskoj