Institut za turizam i Napretkov kulturni centar organizirali su XVI. Rasprave o turizmu na temu “Žena u promociji turizma Hrvatske”

Institut za turizam i Napretkov kulturni centar organizirali su XVI. Rasprave o turizmu na temu: “Žena u promociji turizma Hrvatske” koja je održana u petak, 3. lipnja 2022. s početkom u 12:00 sati u prostorijama HKD Napredak, Bogovićeva.

U turističkoj promociji Hrvatske, žene i motivi povezani sa ženama se često sugestivno koriste za privlačenje pozornosti, ali i za podizanje prepoznatljivosti i poželjnosti destinacije kao odredišta za, primjerice miran, obiteljski odmor. S druge strane, bez obzira na učestalo korištenje žena kao elementa turističke promocije, uloga žena u promociji turizma do sada uopće nije istražena.

Stoga je Institut za turizam započeo istraživanje o ulozi žena u promociji hrvatskog turizma, s naglaskom na razdoblje od kraja 19. stoljeća pa do 80.-ih godina 20. stoljeća. Položaj i uloga žene u promociji turizma, osim s aktivnostima u turizmu, može se povezati sa sociologijom, kulturom, umjetnošću, a indirektno i s politikom. Stoga si možemo postaviti pitanja od kada i na koji je način žena zastupljena u promociji turizma Hrvatske, u kojim vrstama turizma i slično.

Izložbu i raspravu otvorio je doc. dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam (Zagreb), koji je istaknuo da je uloga žena u promociji turizma Hrvatske tema koja dosad nije korištena u istraživanju hrvatskoga turizma, te da su ove izložbe i rasprave, održane 22. travnja 2022. u Institut za turizam i 3. lipnja 2022. u prostorijama HKD Napredak, uvod u šire istraživanje i budući istraživački projekt na tu temu.


Uslijedile su uvodne prezentacije dr. sc. Izidora Marković Vukadin i doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević, znanstvena savjetnica, s Instituta za turizam, Zagreb.

Tema uvodnih prezentacija:

Dr. sc. Izidora Marković Vukadin, “Subjektivizacija i objektivizacija žene kroz turističku promociju.” 


Doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević, “Žena u promociji turizma Hrvatske kroz plakate, vodiče, prospekte i časopise od sredine 19. do kraja 80.-ih 20. stoljeća”

Nakon prezentacija uslijedila je rasprava, koju je vrlo vješto moderirala dr. sc. Sanda Čorak, a raspravljalo se o spoju između teorije i prakse na temu promocije hrvatskog turizma te ulozi žene u toj promociji, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Glavne teme diskusije bile su:

  • zastupljenost teme povijesti hrvatskog turizma i njegove promocije na visokoškolskim ustanovama u RH, te posebno u okviru studija Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku
  • važnost žena u stvaranju i promoviranju kulturne baštine u turizmu kroz umjetnost koja je vidljiva i često privlačna točka za posjetitelje – slikarstvo, glazbu i arhitekturu (jesu li žene arhitektice Hrvatske dovoljno zastupljene u promociji kulturnog turizma i koje su mogućnosti njezine jače afirmacije?)
  • spolna struktura zaposlenih u turizmu, posebno u HTZ-u
  • žene koje su dale značajan doprinos razvoju promocije turizma RH, a time i bolju vidljivost Hrvatske
  • doprinos žena u promociji turizma na lokalnoj razini, na primjerima Dubrovnika i Gorskog kotara.

Panelisti:
Doc. dr. sc. Marija Gjurašić, Sveučilište u Dubrovniku
Dr. sc. Tamara Bjažić Klarin, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
Mr. sc. Slavija Jačan-Obratov, HTZ
Goranka Tuhtan, mag. oec., TIC Mrkopalj

Nakon rasprave uslijedilo je razgledanje izložbe i prigodni domjenak.

Izložba se može pogledati na mrežnim stranicama Instituta za turizam:

http://www.iztzg.hr/hr/novosti/xvi-rasprave-o-turizmu-na-temu-%e2%80%9ezena-u-promociji-turizma-hrvatske%e2%80%9c,3414.html

Izložba je izrađena u suradnji Instituta za turizam s Institutom za etnologiju i folkloristiku; Sveučilištem u Dubrovniku, Studij Povijesti Jadrana i Mediterana; Veleučilištem Karlovac; Muzejem Grada Zagreba; TZ otoka Krka; TZ općine Baška; Lječilištem Topusko; Općinom Topusko i Hrvatsko-češkim društvom.

Predhodni članakNajava predavanja “Slijepi putnici u Jadranu”
Slijedeći članakSpace Maritime Forum: obrazovanje studenata i mladih stručnjaka u pomorstvu uz snagu svemirskog programa EU