Izložba i rasprava na temu Žena u promociji turizma Hrvatske do 1918.

U okviru manifestacije Noć knjige, a povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) organizirana je na Institutu za turizam (Vrhovec 5, 10000 Zagreb)

izložba i rasprava na temu Žena u promociji turizma Hrvatske do 1918. 

Organizator: Institut za turizam, Zagreb

Suorganizatori: Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb; Sveučilište u Dubrovniku, Studij Povijest Jadrana i Mediterana; Veleučilište Karlovac; TZ otoka Krka; TZ Baška; Lječilište Topusko; Općina Topusko; Hrvatsko-češko društvo

Opis: U dosadašnjim istraživanjima o turizmu zanemarena su istraživanja o položaju i ulozi žene u promociji. Institut za turizam s brojnim suradnicima, kroz znanstveno istraživanje Žena u promociji turizma Hrvatske (temeljem korištenja putopisa, vodiča, plakata, razglednica) široj javnosti želi prezentirati te osvijestiti položaj i ulogu žene u promociji kroz povijesni razvoj turizma.

Ovo je prva od ukupno tri planirane izložbe na tu temu u organizaciji Instituta za turizam.

Otvorenje izložbe i rasprave vodila je dr. sc. Ksenija Tokić, a prigodnim je riječima goste pozdravila i dr. sc. Sanda Čorak.

Uvodnu prezentaciju pod naslovom „Žena u promociji turizma Hrvatske do 1918.“ održala je doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević. U nastavku je izlagala dr. sc. Izidora Marković Vukadin s temom pod naslovom „Uloga žene u turističkoj promociji : od subjekta do objekta i nazad“.

Nakon prezentacija uslijedila je rasprava, u kojoj su sudjelovali: doc. dr.sc. Jasenka Kranjčević, Institut za turizam, Zagreb; dr. sc. Sanja Đurin, Institut za etnologiju  i folkloristiku; doc. dr. Marija Gjurašić, Sveučilište Dubrovnik; dr. sc. Draženka Birkić, Veleučilište Karlovac i Maja Šale, TZ otoka Krka.  

Otvorenje izložbe je svojim glazbenim nastupom na gitari oplemenila Nikolina Ljubić.

Izložba se može pogledati u prostorijama Instituta za turizam (Vrhovec 5, Zagreb) radnim danom od 8 do 16 sati sve do 20.5.2022.

Predhodni članakRadionica i panel diskusija “Evolutivni pristup uspostavi HUB-a: od poticajne ideje, iskustvenih spoznaja do poduzetničkih koncepata”
Slijedeći članak9. Smotra Sveučilišta u Dubrovniku