Nastavak suradnje Instituta za more i priobalje i Dubrovačko-neretvanske županije kroz projekt ‘Praćenje sastava i količine plutajućeg te naplavnog otpada i obraštajnih organizama u staroj gradskoj luci i plaži Posat’

Budući da se projekt Instituta za more i priobalje i Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko – neretvanske županije ‘Monitoring plutajućeg otpada u starom gradskom portu i naplavnog otpada na plaži Posat’ pokazao iznimno uspješnim, Institut i Županija su proširili suradnju u vidu novog i opsežnijeg projekta na istom području pod nazivom ‘Praćenje sastava i količine plutajućeg te naplavnog otpada i obraštajnih organizama u staroj gradskoj luci i plaži Posat’.

Osim dosadašnjeg praćenja makrootpada i makrofaune kroz projekt će se pratiti zastupljenost mikroplastike iz školjkaša, analiza sastava dijatomeja s plutajućih objekata i fizikalno-kemijskih parametri morske vode. Osim kontinuiranosti podataka, nastavkom projekta će se, s novim informacijama, steći detaljnija saznanja o procjeni stanja otpada u ekosustavu stare gradske luke i plaže Posat.

Rezultati će pomoći u boljem razumijevanju dinamike otpada u istraživanom području, očuvanju ekosustava, poboljšanju upravljanja lukom u skladu s održivijim turizmom te podizanju ekološke svijesti stanovnika i gostiju.

Projekt okuplja znanstvenice Instituta za more i priobalje Sveučilišta u sastavu: voditeljica projekta doc. dr. sc. Barbara Gangai Zovko (makrootpad), doc. dr. sc. Ivona Onofri (makrofauna), doc. dr. sc. Ana Car (dijatomeje), dr. sc. Svjetlana Bobanović-Čolić (mikroplastika) i doc. dr. sc. Iris Dupčić Radić.

Predhodni članakOdržan sastanak uprava javnih ekonomskih fakulteta iz regije
Slijedeći članakNATJEČAJ  za prijam u radni odnos na određeno vrijeme