Odjel za elektrotehniku i računarstvo

Odjel za elektrotehniku i računarstvo pravo je mjesto za sve zaljubljenike u video igre, robotiku, IoT i sve one koje fasciniraju strujni krugovi, elektrotehnika i elektronika! O mogućnostima studiranja na Odjelu i prilikama koje nudi najviše zna pročelnik Odjela za elektrotehniku i računarstvo prof. dr. sc. Mario Miličević.

Koje studije nudi Odjel za elektrotehniku i računarstvo te na kojim razinama?

Odjel za elektrotehniku i računarstvo nudi dva studija, i to oba studija kao sveučilišni prijediplomski studij, odnosno sveučilišni diplomski studij:

  • Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu
  • Primijenjeno / poslovno računarstvo

Važno je napomenuti da je nedavno naš Odjel bio partner na projektima HKO-DigIT i HKO-ELE, zajedno s drugim fakultetima elektrotehnike i računarstva u RH, tijekom kojih su izrađeni standardi zanimanja i kvalifikacija iz područja elektrotehnike odnosno računarstva. To je dodatna potvrda da su naši studijski programi prepoznati i priznati od strane kolega iz struke, kao i državnih institucija.

Isto tako, radi se o studijima odnosno zanimanjima koja su izrazito deficitarna, što pokazuju sve rađene analize i studije. Primjerice, po jednoj od njih, Europska komisija je procijenila da će do 2030. godine u EU nedostajati nevjerojatnih 8 milijuna stručnjaka iz IKT područja (informacijske i komunikacijske tehnologije) – dakle iz područja računarstva i elektrotehnike.

Koje su prednosti studiranja na ovom Odjelu?

Na Odjelu je zaposleno 25 znanstvenika i stručnih suradnika, od toga 13 doktora znanosti iz područja tehničkih i prirodnih znanosti. Značajna je informacija i da većina doktora znanosti ima značajno prethodno radno iskustvo u privredi, što omogućuje transfer vrlo korisnih praktičnih iskustava studentima.

Naglasak je na individualnom pristupu svakom studentu i na praktičnom radu, što je pogotovo važno u kritičnom razdoblju na početku studija. Naime, veliki fakulteti u struci, radi velikog broja upisanih studenata, moraju pretpostaviti da studenti dolaze s većim predznanjima i tome onda prilagode razinu izvođenja nastave. U takvim situacijama studentima kojima srednja škola nije osigurala sve preduvjete – primjerice solidno znanje programiranja – može biti teško uklopiti se. Za razliku od toga, mi studentima svojim pristupom dajemo mogućnost postupnog savladavanja svih potrebnih znanja, čak ako im i nedostaje određeno predznanje. Naravno, to nije na štetu ishoda učenja cijelog studija, jer oni u konačnici budu jednaki onima na srodnim fakultetima.  

Kako je organiziran praktični dio nastave?

Većina kolegija ima laboratorijske i auditorne vježbe, tijekom kojih studenti dobiju praktične zadatke koje trebaju riješiti. Za vrijeme vježbi asistenti prate napredak svakog studenta i po potrebi pomažu u realizaciji. Postoje i drugi oblici praktične nastave, primjerice na brodu Naše more), ili kroz suradnja s poduzetnicima – kao što je dugogodišnji projekt WebPoSt u suradnji s HGK, tijekom kojega studenti u okviru kolegija izrađuju funkcionalne web stranice za male poduzetnike.

Koje se znanja i vještine stječu?

Studij elektrotehnike omogućuje stjecanje širokog spektra teorijskog i praktičnog znanja, primjerice iz područja elektronike, visokonaponskih tehnologija, automatskog upravljanja i regulacije, obnovljivih izvora energije, komunikacija i informacijskih tehnologija i sličnih područja elektrotehnike.

Na studiju računarstva studenti se kroz teorijsku nastavu i praktični rad upoznaju s metodologijama i standardima razvoja programske podrške, projektiranjem i izgradnjom računalnih sustava, operacijskim sustavima, bazama podataka, računalnim mrežama – odnosno svim potrebnim znanjima za primjenu računala u različitim gospodarskim djelatnostima.

Na oba studija veliki broj ponuđenih izbornih kolegija daje mogućnost svakom studentu da prilagodi ishode učenja svojim interesima, ali i potrebama svog budućeg radnog mjesta.

Gdje se studenti koji završe studij na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo mogu zaposliti?

Završeni studenti studija elektrotehnike mogu se zaposliti u pomorskoj industriji kao časnici elektrotehnike, čak već nakon prijediplomskog studija ako to žele. Za studente koji su završili diplomski studij elektrotehnike imamo primjere da su našli posao u različitim tvrtkama koje se bave razvojem, instaliranjem i održavanjem elektroenergetskih, elektroničkih, komunikacijskih i navigacijskih sustava te sustava za automatsko upravljanje procesima.

Studenti koji završe studij računarstva imaju mogućnost izbora još šireg spektra poslova – primjerice mogu biti programeri, projektanti informacijskih sustava ili baza podataka, baviti se projektiranjem i održavanjem mrežnih sustava, razvojem i održavanje strojne osnovice (hardver), obrazovanjem (osnovno i srednje), i sl.

Važno je napomenuti da završeni studenti oba naša studija – Elektrotehničkih i komunikacijskih tehnologija u pomorstvu, odnosno Primijenjenog / poslovnog računarstva – načelno vrlo brzo pronađu radno mjesto koje odgovara njihovim interesima, ali i potrebama u vidu primanja jer se često radi o dobro plaćenim poslovima. Nemamo povratne informacije da je neki naš završeni student bio nezaposlen neko dulje razdoblje.

Neki naši studenti su kasnije upisali i doktorske studije na drugim institucijama i uspješno ih završili, što je još jedan pokazatelj koliko su naučili tijekom prijediplomskog i diplomskog studija.

Što izdvaja Odjel/studij u odnosu na druge slične u Hrvatskoj?

Kao što smo već spomenuli, definitivno su naše prednosti individualni pristup svakom studentu, dosta praktičnog rada, kao i kvalitetni nastavnici koji su se dokazali svojim znanstvenim radom, ali istovremeno imaju i postignuća u radu u struci.

Što biste poručili svojim budućim studentima; što je najvažnije znati prije početka studija?

Maturanti odnosno budući studenti moraju prepoznati i pronaći struku koja ih s jedne strane zanima pa će im biti ugodno u toj struci provesti cijeli radni vijek, ali s druge strane voditi računa i da je to ipak struka u kojoj će bez problema pronaći posao, po mogućnosti dobro plaćen.

Mislim da su elektrotehnika i računarstvo u današnje vrijeme upravo takve struke, pa ako je to područje koje zanima buduće studente pozivam ih da upišu naše studije. Pri tom je važno da su spremni na učenje i kontinuirani rad, a mi ćemo u tom slučaju pomoći da nadoknade eventualno nedostajuća predznanja.  

Predhodni članakObavijest o povlaštenim i besplatnim ulaznicama u javne ustanove u vlasništvu Grada Dubrovniku
Slijedeći članakObavijest o povlaštenim i besplatnim ulaznicama u javne ustanove u vlasništvu Grada Dubrovniku