Projekt Boomer: Radionice digitalne pismenosti za osobe treće dobi u pet hrvatskih županija

U suradnji s Maticom umirovljenika Hrvatske od 17. do 22. svibnja članovi istraživačkog centra CREDO Sveučilišta u Dubrovniku održali su radionice „Digitalna pismenost osoba treće dobi“ u pet hrvatskih županija. Na ovaj način, konzorcij projekta BOOMER približio se korak bliže svom cilju održavanja edukacija iz područja digitalne pismenosti za osobe treće dobi u svim hrvatskim županijama.

U sklopu radionica održanih u Dubrovniku, Kaštel Kambelovcu, Vodicama, Senju i Zadru polaznici su imali priliku proširiti svoje znanje o ključnim temama kao što su internetska sigurnost, prepoznavanje dezinformacija, cyber sigurnost, odgovorno komuniciranje i dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama te upravljanje osobnim financijama u digitalnom okruženju. Svaka radionica bila je pažljivo osmišljena kako bi odgovorila na specifične potrebe umirovljenika, pružajući im ne samo teoretsko znanje nego i praktične vještine za svakodnevnu primjenu.

Polaznici su aktivno sudjelovali u interaktivnim sesijama, razmjenjujući iskustva i učeći kroz praktične primjere i studije slučaja. Posebna pažnja posvećena je temama internetske sigurnosti i prepoznavanja dezinformacija, čime su polaznici stekli alate za zaštitu svojih digitalnih identiteta i prepoznavanje lažnih vijesti, što je danas iznimno važno u sve složenijem digitalnom svijetu. Također, kroz module o cyber sigurnosti i odgovornom komuniciranju na društvenim mrežama, sudionici su naučili kako sigurno koristiti online platforme, štiteći pritom svoju privatnost i osobne podatke.

Projekt BOOMER financiran je kroz Erasmus+ program Strateških partnerstava i ima za cilj jačanje digitalne pismenosti osoba treće dobi. Uz istraživački centar CREDO Sveučilišta u Dubrovniku, koordinatora projekta, hrvatski dio konzorcija čine i Matica umirovljenika Hrvatske, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski telekom. Do danas je kroz edukacijske sadržaje razvijene u sklopu projekta prošlo više od 600 korisnika iz Hrvatske i inozemstva u online i fizičkom okruženju.

Predhodni članakČetvrta Odluka o odabiru kandidata za mobilnost osoblja – Erasmus+ Ka131 2023
Slijedeći članakProject Boomer: Digital Literacy Workshops for the Elderly in Five Croatian Counties