Sveučilište u Dubrovniku prvi put sudjelovalo u Noći muzeja

Sveučilište u Dubrovniku prvi je put sudjelovalo u Noći muzeja izložbom i predavanjem Projekt „Bunker” ­-Sustavna zaštita najvrjednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci na Sveučilišnom kampusu. Riječ je o suradnji Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i Državnog arhiva u Rijeci, a autorice su djelatnice Arhiva Iva Gobić Vitolović, Dorijana Malinarić-Macan i Ema Thür, UNIDU alumna.

Okupljene je u ime Sveučilišta pozdravila prorektorica za studije i studente izv. prof. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica koja je istaknula kako Sveučilište, premda nije muzej, itekako ima izložbeni kapital kojim može doprinositi široj zajednici za koju su vrata uvijek otvorena. Zahvalila je kolegama s Odjela za umjetnost i restauraciju te kolegicama iz Državnog arhiva u Rijeci na ovoj lijepoj priči koja je uključivala studente koji su u riječkom arhivu radili stručnu praksu. Potom je gošća iz Državnog Arhiva u Rijeci Iva Gobić Vitolović predstavila opsežne radove u sklopu ovog projekta od 2012., a bivša studentica Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta Ema Thür, sada također djelatnica riječkog arhiva, oprimjerila je konzervatorsko – restauratorske radove na povelji koju je samostalno restaurirala.

Izložbom Projekt „Bunker” – Sustavna zaštita najvrjednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci predstavljaju se rezultati višegodišnjeg rada na zaštiti najvrjednijeg gradiva pohranjenog u trezorskom spremištu riječkog arhiva. Na izložbi su plakatima predstavljeni konzervatorski i restauratorski radovi provedeni u razdoblju od 2012. do 2022. godine. koji uz zahvate na adaptaciji trezorskog prostora obuhvaćaju fizičko-tehničku zaštitu cjelokupnog trezorskog gradiva te složene konzervatorsko-restauratorske radove na odabranom gradivu trezora kao što su riječke povelje, povelje Augustinskog samostana u Rijeci i bakropisi s portretima papa i vladara.

Izložba će biti otvorena još sutra, u subotu, 28. siječnja od 8:00 – 20:00 sati, a postavljena je u učionici  60  u prizemlju središnje zgrade Sveučilišnog kampusa (Branitelja Dubrovnika 41).

Predhodni članakDoc. dr. sc. Maro Ćorak s kolegama objavio rad u Q1 časopisu Journal of Marine Science and Engineering
Slijedeći članakMeeting of Management Board of COST action INTERACT organised by the Department of Electrical Engineering and Computing