Započeo međunarodni znanstveni skup 39th EADSVE Meeting

Međunarodni znanstveni skup 39th EADSVE Meeting u organizaciji ko-dinarskog društva za istraživanje vegetacije (EADSVE – Eastern Alpine and Dinaric Society for Vegetation Ecology) i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik svečano je otvoren u Studentskom domu i održavat će se do subote, 7. svibnja.

Pozdravne govore na svečanosti otvorenja održali su predsjednik organizacijskog odbora prof. dr. sc. Nenad Jasprica s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević te zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić. Okupljenima su poželjeli dobrodošlicu u Dubrovnik i na Sveučilište u Dubrovniku uz konstruktivne i proaktivne susrete na ovom međunarodnom skupu.

Tijekom prvog dana znanstvenog skupa bit će održano 27 usmenih i posterskih izlaganja. Ukupan broj autora je 99 iz čak 17 zemalja. Teme su kartiranje vegetacije, opisi za znanost novih vegetacijskih tipova, procesi i putevi rekolonizacije biljnih vrsta, floristička raznolikost sredozemnih otoka i otočića, analize vegetacije travnjaka i šuma, procjena utjecaja klimatskih promjena na prirodnu vegetaciju, ekologiju biljnih vrsta, praćenje i analizu upravljanja NATURA 2000 zaštićenim staništima i područjima te etnobotanička istraživanja. U sklopu programa skupa predviđeno je i predstavljanje knjige grupe autora “Interpretative Manual of European riparian forests and shrublands“ (Interpretativni priručnik za europske obalne šume i šikare).

Podsjetimo, sažetci svih izlaganja uvršteni su u Knjigu sažetaka čiji je izdavač Sveučilište u Dubrovniku, a uredili su ga prof. dr. sc. Nenad Jasprica, prof. dr. sc. Željko Škvorc i doc. dr. sc. Daniel Krstonošić (https://www.unidu.hr/wp-content/uploads/2022/04/EADSVE-Book-of-abstract.pdf).

Predhodni članakNatječaj za stipendije japanske vlade
Slijedeći članakInteraktivno predavanje “Mentalno zdravlje mladih: kako ste danas?”