CAMINO Hodati bez nepotrebnih zašto…

Sveučilište u Dubrovniku organizira javnu tribinu pod nazivom „CAMINO Hodati bez nepotrebnih zašto…“ koja će biti održana u četvrtak, 30. studenoga,  u 18 sati u Sveučilišnom kampusu. O ovoj iznimnoj temi govorit će izv. prof. dr. sc. Ivan Tanta i dr.sc. Zdravko Kedžo s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Što je Camino? Ako samo predvedemo sa španjolskog, znači put, ali malo će ga ljudi, koji su ga prošli, pisati malim početnim slovom. Put je zapravo nešto puno veće, Put je i život i gotovo živi organizam koji one koji ga se ne libe izazvati, ili prihvati i iskušava ili već na samom početku s indignacijom odbaci. Mjesec dana pješačenja znači svakodnevno zaranjanje u sebe ali i druženje s ljudima s kojima vas ne povezuje gotovo ništa osim Puta. Hodanjem ispitujete svoje granice izdržljivosti ali i tjerate mozak da procesuira sve ono što se šulja u vašoj glavi, od dobrih do loših sjećanja ili postupaka. Za Camino je zapravo svejedno od kuda ste krenuli jer je početnih mjesta puno ali sva vode u Santiago de Compostelu. Netko će krenuti zbog vjere, netko zbog avanturizma, netko zbog životnih kinjenja a netko zbog svega toga zajedno. Ispred svih su dani napora i beskrajnih uspona, Život bez uobičajenog komfora ali s porivom k novom koraku svakoga dana. Isprva se na Putu umire fizički, ali ne stvarno, umire snaga noge bole, potom umirete duhovno jer Put je toliko velik, tek kada se okrenete za sobom vidite koliko ste prošli i to vam probudi snagu, a onda se opet rađate, kako se bližite Santiagu, a još više kada ulazite u Muxiu i konačno u Finisterru. Tada osjetite život i snagu Puta.

O sudionicima:

izv. prof. dr. sc. Ivan Tanta

Izv. prof. dr.sc.Ivan Tanta rođen je u Zagrebu. Svoj radni vijek počeo je  u novinarstvu, a potom nastavio u gospodarstvu te na posljetku u obrazovanju. Već samim tim činjenicama vidljivo je da se radi o putniku. Uostalom Tanta već skoro dvadeset godina putuje iz Zagreba u Grad na predavanja, tako da mu je putovanje u krvi. Ljeti ne staje već nastavlja putovati, uglavnom pješice, što po Španjolskoj, Portugalu ili Hrvatskoj.

dr.sc. Zdravko Kedžo

Dr.sc. Zdravko Kedžo je suradnik i predavač na Sveučilištu u Dubrovniku od njegovog osnutka u okviru studija Mediji i kultura društva na Odjelu za komunikologiju. Cijeli se život na razne načine bavi medijima a posebno onim elektroničkim, radiom i televizijom i to kao novinar, urednik, ravnatelj informativne kuće te kao ravnatelj regulatornog tijela – Agencije za elektroničke medije RH. Medijske kolegije predaje i danas na dubrovačkom Sveučilištu te još nekim visokim učilištima u Hrvatskoj. U karijeri je obnašao dužnost zamjenika veleposlanika RH u Sjevernoj Makedoniji a u dva mandata je bio predsjednik Programskog vijeća HRT-a.

Predhodni članakNastupno predavanje Petre Opačić
Slijedeći članakNatječaj/Javni poziv za sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme s punim radnim vremenom