Novi projekt Instituta za more i priobalje i Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko – neretvanske županije

Novi projekt Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko – neretvanske županije „Monitoring plutajućeg otpada u starom gradskom portu i naplavnog otpada na plaži Posat“ (MOtPo)

Morski otpad je prepoznat kao prijetnja morskim ekosustavima na okolišnoj, socio-ekonomskoj, zdravstvenoj i estetskoj razini. Danas se progresivno proizvodi roba široke potrošnje od sintetičnih materijala iznimne izdržljivosti i otpornosti, čiji je otpad uglavnom nerazgradiv kombinirano s materijalima pozitivne ili neutralne plovnosti koji omogućavaju dugi boravak na površini ili u vodenom stupcu čini more posebno pogođenim ekosustavom.

Imajući u vidu problematiku otpada, zatim činjenicu da je Dubrovnik smješten na istočnoj obali Jadrana i zbog toga na udaru morskih struja koje dolaze iz pravca Grčke, Albanije i Crne Gore te da je pod sve većim opterećenjem otpada zbog turizma, ideju partnerstva u projektu predstavile smo gospodinu Silviu Markoti pročelniku Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanska županije te ostvarile suradnju.

Cilj projekta je tijekom 12 mjeseci utvrditi kvalitativni i kvantitativni sastav plutajućeg (stara gradska luka) i naplavnog otpada (plaža Posat); utvrditi podrijetlo plastičnog otpada te prenos biološkog materijala na plutajućim objektima. Znanstveni tim Sveučilišta u Dubrovniku čine znanstvenice s Instituta za more i priobalje te Odjela za primijenjenu ekologiju i to kao voditeljica projekta doc. dr. sc. Barbara Gangai Zovko te zamjenice doc. dr. sc. Ivona Onofri, dr.sc. Ivana Violić.

Predhodni članakOdjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju
Slijedeći članakPartnerski sastanak projekta MARIPET u Dubrovniku