Svečanom proslavom obilježeno 20 godina rada Sveučilišta u Dubrovniku!

Sveučilište u Dubrovniku je svečanošću Dies Academicus  proslavilo 20. obljetnicu postojanja u Studentskom domu Dubrovnik.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici visokoobrazovnih institucija, predstavnici ministarstava i lokalne vlasti, dionici iz kulturnog i gospodarskog života, te brojni zaposlenici i studenti Sveučilišta u Dubrovniku.

Okupljene su pozdravili izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Žarković,  savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, predsjednik Rektorskog zbora profesor Dragan Ljutić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i predsjednica Hrvatskog studentskog zbora i Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku Antonela Đuraš.  Istaknuli su značaj Sveučilišta u Dubrovniku, postignuća u posljednja dva desetljeća rada te brojne suradnje na projektima od kojih je posebno značajan Studentski dom.

-Danas se potrebno sjetiti svih onih koji su od prvih dana Sveučilišta u Dubrovniku marljivo skupljali i prenosili svoje znanje mlađima, odgajajući tako nove znanstvenike, nastavnike i stručnjake, izgrađujući bolje, naprednije i humanije društvo. Time su lokalnoj zajednici ali i Hrvatskoj stvorili neprocjenjivo bogatstvo. Zahvaljujući njima, Sveučilište u Dubrovniku danas obrazuje studente iz svih znanstvenih i umjetničkih područja, a osim prijediplomskih i diplomskih, na Sveučilištu se izvode i doktorski studiji.- naglasio je rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nikša Burum i dodao kako je na Sveučilištu u posljednjih 20 godina diplomiralo 6 200 studenata,  dok danas Sveučilište ima više od 260 zaposlenika od čega je 120 doktora znanosti.

Prigodom obilježavanja dvadesete obljetnice rada, uručena su i posebna priznanja Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je primio državni tajnik Ivica Šušak, Dubrovačko- neretvanskoj županiji koje je primio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, Gradu Dubrovniku koje je primio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, Međunarodnoj udruzi pomorskih učilišta (IAMU) koje je primio pročelnik Pomorskog odjela docent Srđan Vujičić

u ime Međunarodne udruge pomorskih učilišta, Kompaniji Seapeak Maritime (Glasgow) Limited koje je primio dugogodišnji zaposlenik Seapeak kompanije, zapovjednik na LNG brodovima, kapetan Nikola Zečević, Udruzi Stonski školjkari Ston koje je primila predsjednicu Udruge Mariju Radić, doktoru znanosti Zdravku Kedžu i Hrvatskom telekomu koje je primila stručnjakinja za upravljanje ponudama Nikolinu Pejović.

Uručeno je i počasno priznanje professor emeritus umirovljenom profesoru Odjela za elektrotehniku i računarstvo Vedranu Batošu.

Za najbolja studentska znanstvena, stručna ili umjetnička ostvarenje uručene su Rektorove nagrade studentici diplomskog studija Pomorstvo Antoneli Đuraš, studentu diplomskog studija Primijenjeno/ poslovno računarstvo Martinu Kuzmanu, studentici diplomskog studija Mediji Ivani Hladilo, studentici diplomskog studija Odnosi s javnostima Leonardi Tikvici, studentu diplomskog studija Odnosi s javnostima Mauru Jermanu i doktorandima na poslijediplomskom doktorskom studiju Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju Dorotei Markasović i Matiji Fortuni.

Svim studentima na dan proslave je bio osiguran besplatan ručak.

Proslavu su uveličali nastupi zbora Libertas i grupe Silente.

FOTO: Vedran Levi

Predhodni članakRektorski zbor RH u posjetu studiju UNIDU televizije
Slijedeći članakDani kreativnih i kulturnih industrija (DKKI)