Započela radionica Control of Dynamical Systems

Radionica Control of Dynamical Systems u sklopu projekta ConDyS kojem je nositelj Sveučilište u Dubrovniku, a sponzorira ga Hrvatska zaklada za znanost, održava se do srijede 16. lipnja na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo. Riječ je o prvom nevirtualnom događanju na Sveučilištu u Dubrovniku od početka globalne pandemije koronavirusa.

Dijelovi radionice prenose se i virtualno, a ukupno sudjeluje tridesetak znanstvenika dionika projekta i njihovih međunarodnih suradnika. Predavači na radionici su Peter Benner s Instituta Max Planck u Njemačkoj, Marko Erceg, Luka Grubišić i Andrej Jokić sa Sveučilišta u Zagrebu, Jérôme Lohéac sa Sveučilišta Lorraine u Francuskoj, Darko Mitrović sa Sveučilišta u Beču, Ivan Veselić s Tehničkog sveučilišta u Dortmundu te Enrique Zuazua s Friedrich-Alexander-Universität u Nürnbergu.

Cilj radionice podijeliti je najnovije rezultate i trendove u teoriji upravljanja dinamičkim sustavima te njezinim primjenama. Rezultati iz teorije upravljanja uspješno su primijenjeni na mnoge konkretne zadaće iz područja kao što su elektrotehnika, strojarstvo, transport, komunikacije, medicina itd. Iako postojeća teorija pruža odgovore na brojna temeljna i praktična pitanja, mnogi važni problemi su i dalje nerazriješeni. Projekt ConDyS počeo je prije četiri godine i bit će završen do kraja ljeta. Riječ je interdisciplinarnom projektu koji uključuje i matematičare, i inženjere. Cilj je pružiti nove teorijske metode i rezultate, analizirati pripadna numerička pitanja, razviti prikladni računski softver i potvrditi primjenu novorazvijenih metoda na sustavima koji proizlaze iz praktičnih problema, tako premošćujući međuprostor između teorijskih razmatranja i industrijskih primjena. Projekt je rezultirao objavom 25 znanstvenih radova i 40 izlaganja na konferencijama.

Više o radionici i projektu na poveznici: http://condys.unidu.hr/workshop-2021/

Predhodni članakGostujuće predavanje Paulina Lonze
Slijedeći članakSvečane promocije studenata Sveučilišta u Dubrovniku 2021.