Održan Okrugli stol “Mediji i mentalno zdravlje”

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, na Sveučilišnom kampusu u Dubrovniku, u utorak 10. listopada, održan je Okrugli stol za sve zainteresirane na temu uloge medijskog izvještavanja i mogućem utjecaju na mentalno zdravlje djece, mladih i odraslih pod nazivom „Mediji i mentalno zdravlje“. Okrugli stol organiziralo je Društvo psihologa Dubrovnik, u suradnji sa Službom za profesionalnu orijentaciju, savjetovanje studenata i alumne Sveučilišta u Dubrovniku. 

            Sudionici Okruglog stola bili su: Lea Burić, mag. psych. (Dječji vrtići Dubrovnik, Društvo psihologa Dubrovnik), Petra Kvartuč, mag. psych. (Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece, Društvo psihologa Dubrovnik), Irena Bošnjak Primorac, dr. med. specijalist psihijatrije (Odjel za mentalno zdravlje Dubrovnik, ZJZ DNŽ) te doc. dr. sc. Đorđe Obradović (Odjel za komunikologiju, Sveučilište u Dubrovniku) uz moderatora Mislava Ćimića, mag. medior. publ. (Hrvatski radio Radio Dubrovnik).

            Istaknuto je kako su djeca najranjivija skupina u pogledu medijskog izvještavanja, ali kako mediji u velikoj mjeri mogu utjecati i na percepciju i ponašanje odraslih jer su često sadržaji koji nude kreirani s ciljem većeg broja klikanja, nerijetko s primjerima diskriminacije i nerealnim prikazima osoba i života, što može utjecati na sliku o sebi te svijetu oko sebe. Medijsku pismenost i kritičko razmišljanje važno je razvijati već od vrtićke dobi, učeći djecu kako prepoznati istinit od neistinitog sadržaja s ciljem ublažavanja mogućih emocija straha, neizvjesnosti, anksioznosti.  

            Nakon prikaza različitih primjera izvještavanja zaključeno je kako bi izvještavanje o temama mentalnoga zdravlja, stresnim i tragičnim događajima trebalo biti informativno, poštujući Etički kodeks, posebice čuvajući privatnost sudionika događaja te isključujući senzacionalističke opise zbivanja, koji nedvojbeno negativno utječu na čitatelja. Istaknuto je kako informacije koje se nude čitateljima i slušateljima trebaju biti provjerene od strane onih koji kreiraju sadržaj, posebice u pogledu odabira relevantnih izvora informacija. Drugim riječima, smjernice o mentalnom zdravlju trebali bi pružati stručnjaci mentalnoga zdravlja s potrebnim edukacijama i certifikatima. Na takav način, mediji mogu imati značajnu ulogu i u destigmatizaciji mentalnih poremećaja, čime se stvara ozračje prihvaćanja i uvažavanja osoba koje imaju poteškoće mentalnog zdravlja te se povećava vjerojatnost da će osoba na vrijeme potražiti pomoć.

Predhodni članakPONIŠTENJE NATJEČAJA – stručni suradnik u Centru za jezike
Slijedeći članakNATJEČAJ – stručni suradnik u Zavodu za mediteranske kulture