Tjedan karijera: „Komu pripada budućnost?“

7. Tjedan karijera Sveučilišta u Dubrovniku održao se od 2. do 7. ožujka 2020., s temom „Komu pripada budućnost?“, a to je ujedno bio i naslov središnjeg događanja – predavanja astronoma Korada Korlevića. U bogatom programu radionica, panela i predavanja, studenti su mogli čuti od stručnjaka, znanstvenika i poslodavaca koja se znanja i vještine traže na tržištu rada, ali i dosta praktičnih savjeta kako voditi i planirati svoju karijeru.

I ove se godine održao okrugli stol: Razvoj modula upravljanja vlastitom karijerom na visokim učilištima, u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje, na kojem su sudjelovali: izv. prof. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Dubrovniku, dr. sc. Vesna Dodiković Jurković, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, izv. prof. dr. sc. Andreja Bubić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Lukša Jakobušić,  poduzetnik, Marko Žmirak, Alumni Sveučilišta u Dubrovniku, a moderatorica je bila prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Jedan je panel bio u organizaciji Alumni kluba, a o važnosti povezivanja studenata, poslovnog sektora i visokog obrazovanja govorili su: Boris Vujčić, guverner HNB-a i predsjednik Alumni kluba Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivona Labaš, direktorica strateškog razvoja RIT Croatia, doc. dr. sc. Meri Šuman Tolić, predsjednica UNIDU Alumni kluba i Tonći Vicelić, direktor regije Raiffeisen banke.

Prvi je put organizirana i radionica za poslodavce s temom: „Kako se pripremiti za studente?“, koju je vodila Martina Špiljak iz tvrtke Adecco Hrvatska d.o.o., vodeće svjetske agencije za zapošljavanje. Dodatno, upriličilo se i predstavljanje knjige „Kako preživjeti u suvremenoj džungli?“ psihologa Sandra Kraljevića, a Kraljević je održao i radionicu za studente s temom: Kako su društvene mreže promijenile trendove u zapošljavanju?

Iz svjetski poznate agencije Bruketa&Žinić&Grey predavanje s temom Art of Client Servicing održala je Maša Ivanov. Kao i prijašnjih godina, predavanje se održalo i za strane studente koji studiraju na Sveučilištu u Dubrovniku, a njima je vlasnik i direktor agencije Direct Booker Nino Dubretić govorio o trendovima u turizmu, strukturi agencije, te stanju tržišta iznajmljivača. 

Studenti Odjela za elektrotehniku i računarstvo slušali su o iskustvima i izazovima u poslu sistem administratora od Ruđera Michaela Rapajića iz Carneta, te predavanje Svebora Prstačića iz Centra informacijske potpore (CIP) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu naslova: Otvorene tehnologije i otvoreni kod za konkurentnost na IT tržištu i tržištu rada. Ova predavanja održala su se u suradnji s Zajednicom tehničke kulture DNŽ i Informatičkim klubom Futura.

Uz sve naznačeno, održala su se i sljedeća predavanja, paneli i radionice: Medijsko lice na jedan dan, koju je vodila Nila Miličić Vukosavić s HRT – Radio Dubrovnika; Zanimanje konzervator-restaurator: mogućnosti i izazovi a sudjelovali su: Nadja Lučić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Barbara Margaretić iz Dubrovačkih muzeja i Nikolina Pozniak iz Državnog arhiva u Dubrovniku, dok je moderator bio Mateo Miguel Kodrič Kesovia s Odjela za umjetnost i restauraciju. Za studente studija Sestrinstvo predavanje je održala predsjednica podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Dubrovačko-neretvanske županije Snježana Busančić  s temom: Sestrinstvo: poziv ili profesija?. Ema Kovačević iz CISOK-a studentima je savjetovala: Što napraviti nakon diplome?, a Krešimir Glavinić studentima studija Povijest Jadrana i Mediterana pričao je o Muzeju crvene povijesti – kako je od svoje struke napravio posao.

Predhodni članak10. Znanstvena tribina: Matematika – čemu služi?
Slijedeći članakNovi znanstveni rad Branka Glamuzine i kolega s kineskog sveučilišta