Studenti – prijavite se na Natječaj za časnika za vezu

Sveučilište u Dubrovniku i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH objavljuje Natječaj za časnike za vezu za potrebe predsjedanja RH Vijećem EU 2020.

Hrvatska od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. u vrlo izazovnom razdoblju nakon izbora za Europski parlament u svibnju 2019., formiranja nove Europske komisije i novog mandata EU institucija te povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, prvi puta predsjeda Vijećem Europske unije. Predsjedanje je vidljiv i važan pokazatelj našega doprinosa djelovanju i razvoju Europske unije, a istodobno nam daje priliku da ostavimo svoj zalog, europski i globalni, posebno u područjima koja smatramo važnima i u kojima imamo komplementarne prednosti. 

U Hrvatskoj će se organizirati više od 160 različitih događanja povezanih s našim predsjedanjem Vijećem EU, od onih na najvišoj razini, kao što je Summit europskih čelnika i neformalni ministarski sastanci pa do sve do radnih sastanaka stručnjaka i različitih konferencija. U Dubrovniku se također planira održavanje 3 događaja na ministarskoj razini:

 1. Konferencija ministara turizma – 27.-28. travnja 2020. godine
 2. Ministarska konferencija „Vještine- temelj povećanja konkurentnosti i zapošljivosti“ – 12.-13. svibnja 2020. godine
 3. Sastanak na ministarskoj razini EU-SAD (ministri pravosuđa i unutarnjih poslova) – 27.-29. svibnja 2020. godine

Uloga predsjedavanja Vijećem EU stoga je istovremeno važna za promicanje europskoga jedinstva i kvalitetnoga funkcioniranja europskih institucija, ali i za pozitivno promicanje nacionalnih različitosti koje sačinjavaju Europu te je time čine bogatijom i uspješnijom.

Ako želite biti dio ovoga velikoga međunarodnog projekta, do sada vjerojatno najzahtjevnijega od osamostaljenja hrvatske države, prijavite se za obavljanje poslova časnika za vezu koji u sebi obuhvaćaju sljedeće :

 • pratnju i pomoć voditelju delegacije (Head of Delegation), kao i članovima inozemnih izaslanstva od njihova dolaska do odlaska
 • pomaganje izaslanstvu u svemu što se odnosi na organizacijska pitanja za vrijeme trajanje ministarskih sastanaka
 • koordinacija s event managerima, voditeljem voznoga parka i osiguranjem
 • rad na informacijskim i drugima točkama u prostorima održavanja sastanaka, zračnoj luci i hotelima

Uvjeti:

 • državljanstvo RH
 • nekažnjavanost
 • studenti završnih godina preddiplomskog, diplomskog ili integriranog preddiplomskog i diplomskog studija
 • poznavanje engleskog jezika najmanje na razini B2 prema europskom referentnom okviru
 • poželjno poznavanje još najmanje jednog službenog jezika EU-a
 • dobro opće obrazovanje
 • poznavanje politika EU-a i institucija EU-a
 • iskustvo rada na konferencijama i sličnim skupovima je dodatna prednost

Osobne karakteristike:

 • sposobnost podnošenja većih opterećenja poslom, fleksibilnost i spremnost na angažman (intenzivno radno vrijeme!)
 • odgovornost i samostalnost
 • izražena točnost, sklonost timskom radu i komunikativnost

Za sudjelovanje u Natječaju dostavite sljedeću dokumentaciju Rektoratu Sveučilišta u Dubrovniku poštom na adresu: Branitelji Dubrovnika 29, 20000 Dubrovnik, uz napomenu „Za HR PRES“ ili na e-mail adresu: filip.kavran@mvep.hr, do 10. ožujka 2020.:

 1. Životopis s fotografijom
 2. Presliku ili scan osobne iskaznice
 3. Potvrdu o nekažnjavanju
 4. Potvrde o znanju jezika
 5. Potvrdu visokog učilišta o trenutnom statusu studenta

Sudjelujte u najvećem međunarodnom izazovu za Hrvatsku koji se po prvi puta kod nas događa. Sljedeća prigoda predsjedanja bit će tek iza 2034. godine. Upoznat ćete velik broj ljudi iz cijele Europe i potencijalno stvoriti kontakte koji vam mogu biti korisni u budućnosti.

Tajništvo predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije izdat će vam pismenu potvrdu/priznanje da ste sudjelovali u aktivnostima Predsjedanja što može biti dobra referenca u vašem profesionalnom životu.

Bit ćete na „mjestu događanja“, bit ćete u prilici upoznati političku elitu današnje Europe.

Naučit ćete osnove protokola i nekih diplomatskih vještina.

Tajništvo predsjedanja će Vam isplatiti iznos od 150,00 kuna po danu održavanja događaja putem studentskog ugovora. Prehrana je osigurana u konferencijskim i drugim prostorima.

Postupak i izbor kandidata provest će Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Rektorata Sveučilišta u Dubrovniku i Tajništva predsjedanja. Kandidati će o izboru biti obaviješteni elektronskom poštom.

Izabrani kandidati su obvezni proći kratku obuku pravila protokola, komunikacije i organizacije međunarodnih događaja, tijekom drugog kvartala 2020. u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Predsjedanje je prigoda za cjelovit uvid u sve ono što Europska unija jest i koje su to sve fine niti načina oblikovanja politika i odluka u okviru EU. Očekujemo da ćemo nakon tog iskustva „prodisati“ punim plućima kao država članica EU, pridonoseći i koristeći sve prerogative članstva.

Za vrijeme predsjedanja hrvatski građani imat će priliku bolje upoznati Europsku uniju, njezine institucije, djelokrug aktivnosti i prilike koje ona nudi. U tom će se razdoblju, zbog pojačanog fokusa javnosti i veće vidljivosti, EU i njezine politike moći značajnije približiti građanima Hrvatske, ali i Republika Hrvatska građanima cijele Europske unije. Vlada RH moći će iskoristiti važnost predsjedanja za potvrdu naše privrženosti razvoju europskih politika i našega cilja izgradnje Hrvatske kao uspješne članice Europske unije.

Predhodni članakTjedan karijera Sveučilišta u Dubrovniku
Slijedeći članakMatematika – čemu služi? Drukčiji pogled na matematiku