10. Znanstvena tribina: Matematika – čemu služi?

Deseta znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom „Matematika – čemu služi? Drukčiji pogled na matematiku“ održala se 6. ožujka 2020. u sveučilišnom Kampusu.

Na tribini su sudjelovali: prof. dr. sc. Zvonimir Šikić, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Martin Lazar sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Namjera tribine bila je pokazati da je matematika puno više od brojeva i pukog računanja. Prof. Lazar je kazao kako matematika može produbiti intuiciju te nas iznenaditi. Neke stvari nam se čine kao nemoguće, ali kad ih izračunamo, vidimo da smo bili u krivu. Primjerice, ako uzmete obični papir na kojem pišete i presavijte ga 50 puta, dobit ćete papir čija će debljina biti jednaka udaljenosti od Zemlje do Sunca. Matematika pomaže promijeniti naš pogled na svijet.

Nakon njega, prof. Milin Šipuš govorila je o metodici matematike i razlozima zbog kojih je većini učenika teška i strana iako takva ne treba biti pa je s publikom podijelila i mnoge primjere i zadatke. Zaključno, prof. Šikić je imao izlaganje o odnosu umjetnosti i matematike, s naglaskom na odnosu matematike i perspektive u slikarstvu.

„Ljudi i po tisuću puta na slikama vide neke efekte, ali ne znaju kako se oni postižu, a stvar je čisto matematička. Primjerice, kako biste na dvodimenzionalnom platnu dobili iluziju treće dimenzije, da to postignete, a da djeluje uvjerljivo, izjavio je prof. Šikić.

Cilj tribina je otvoriti Sveučilište prema javnosti, te je upoznati sa znanstvenim dostignućima i popularnim znanstvenim temama, a sudeći po broju prisutnih i njihovoj zainteresiranosti, ova je svakako ispunila svoju svrhu.

Predhodni članakE-MV-8-2020 Mikroskopi
Slijedeći članakNATJEČAJ – izbori u zvanja