Znanstvena tribina: Arhitektura u mreži turizma

Sažetak znanstvene tribine:

Turizam je danas najveća i najbrža rastuća industrija u suvremeno doba, koja postupno i sveobuhvatno osvaja prostor, rezultirajući kolonizacijom našega obalnog područja i modifikacijom domicilne kulture u monokulturu turizma. Suočena s nevjerojatnim i ubrzanim razvojem našega priobalnog turizma, hrvatska arhitektura ima iznimnu stručnu  i društvenu odgovornost da suvremeno i senzibilno odgovori na goruća pitanja urbanizma danas. Do pojave masovnog turizma, muzeji su služili kao surogati za putovanja, a izložbe su donosile svijet u malom, koji se već bio umanjen izumom parnog stroja i željeznice. Danas svjedočimo obrnutom procesu: gradovi su postali muzeji, monumentalizirani temeljem turizma u veličanstvenu sliku vječnosti. Jer turizam je, naime, konzervativan zbog toga što je usmjeren prema prošlosti, a ne prema budućnosti. Zato na ovoj tribini želimo raspraviti: što danas gradovima umreženima u turizam nudi arhitektura koja je, za razliku od turizma, utopijska i okrenuta je prema budućnosti, te po svojoj osnovnoj prirodi, gradi sliku boljeg svijeta i budućnosti.

Sudionici:

  • prof. dr. sc. Tomislav Pletenac, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
  • izv. prof. dr. sc. Mia Roth-Čerina, Arhitektonsiki fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
  • izv. prof. dr. sc. Sandra Uskoković, Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku,
  • arhitekt Marko Dabrović.
  • Moderator: doc. dr. sc. Jelena Obradović Mojaš

Objava o održanoj tribini:

Deveta znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom „Arhitektura u mreži turizma“ održala se 18. prosinca 2019. u sveučilišnom Kampusu.

Na tribini su sudjelovali: prof. dr. sc. Tomislav Pletenac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Mia Roth-Čerina s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Sandra Uskoković sa Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i arhitekt Marko Dabrović, a tribinu je moderirala doc. dr. sc. Jelena Obradović Mojaš.

Uskoković je govorila o suodnosu arhitekture i turizma, pri čemu je rekla da arhitektura oblikuje prostor, dok se turizam na njega odražava, mijenja ga a nekad i uništava. Primjerima je pokazala tri vrste hotela koji su se gradili kroz povijest u Dubrovniku: povijesno – asimilativni kao Hotel Excelsior, moderni i avangardistički kao Grand Hotel na Lopudu i pejzažno integrirani poput hotela Splendid ili hotela Plat u Mlinima. Zaključno je usporedila utjecaj turizma i brojnih turista na Dubrovnik i Veneciju. Naglasila kako se zbog filmskih kulisa za koje je Grad poslužio mijenja paradigma Grada. Izlaganje je nastavila Roth-Čerina s fokusom na tri teme: manično–depresivnu krivulju gradova u kojima su ti zimi prazni, a svoja su središta podredili turističkom servisu; svrsishodljivosti turizma u slučaju kad se gradovima ne upravlja adekvatno, te o jednosmjernoj konzumaciji odnosa turista i grada. Uslijedilo je predstavljanje projekata poznatog dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića i njegova studija 3LHD, među kojima su bili primjeri iz Rovinja, Dubrovnika, ali i Kine. Završno je izlaganje imao prof. dr. sc. Pletenac koji je govorio o tome kako arhitekturu ne proizvode samo arhitekti nego i svaki stanovnik tog grada. I Pletenac se dotaknuo snimanja poznatih filmova Game of Thrones i Star Wars u Dubrovniku i istaknuo da se identitet grada ne može ni izgubiti ni dobiti već je to proces koji se stalno mijenja. Nakon izlaganja svih sudionika tribine, pitanja je postavljala moderatorica Obradović Mojaš a zatim i nazočna publika.

Uvodno je prisutne pozdravio prorektor za međunarodnu suradnju i znanost prof. dr. sc. Martin Lazar.

Iz medija:

https://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/hrvatska/arhitektura-u-mrezi-turizma-strucnjaci-moramo-prelomiti-gradovi-ne-postoje-zbog-turista-nego-njihovih-gradana-fotogalerija

BROŠURA

Predhodni članakLista studentskih predstavnika izabranih u Skupštinu Studentskog zbora
Slijedeći članakObavijest studentima 2. godine