Istina o cijepljenju

Sažetak tribine:

Cijepljenje je najučinkovitija i najjeftinija metoda sprečavanja nastanka zaraznih bolesti. Zahvaljujući cijepljenju danas su u potpunosti iskorijenjene ili pred iskorjenjivanjem neke teške i smrtonosne bolesti, a neke su iznimno rijetke. Usprkos navedenome, u Hrvatskoj je posljednjih šest godina osjetan pad procijepljenosti, dok su Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija na samom začelju. Na ovoj će se znanstvenoj tribini, između ostaloga, govoriti o znanstveno dokazanim činjenicama korisnosti cijepljenja, epidemiološkim aspektima cijepljenja i mogućim razlozima niske procijepljenosti u našoj Županiji. Posebni dio bit će posvećen sigurnoj primjeni lijekova i sigurnosti cjepiva. Uz to, predstavit će se primjeri iz prakse i uloge i odgovornost institucija i osoba zaduženih za cijepljenje.

Sudionici:

  • dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,
  • mr. sc. Ljiljana Betica Radić, primarijus, specijalist infektolog i specijalist pedijatrijske infektologije, Opća bolnica Dubrovnik,
  • mr. sc. Marija Radonić, primarijus, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske pulmologije, Opća bolnica Dubrovnik i nastavnica na Sveučilištu u Dubrovniku,
  • Mato Lakić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Objava o održanoj tribini:

Četvrta znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom Istina o cijepljenju upriličila se 8. studenoga 2018. u sveučilišnom Kampusu. Na tribini su sudjelovali: dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mr. sc. Ljiljana Betica Radić, primarijus, specijalist infektolog i specijalist pedijatrijske infektologije, Opća bolnica Dubrovnik, mr. sc. Marija Radonić, primarijus, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske pulmologije, Opća bolnica Dubrovnik i nastavnica na Sveučilištu u Dubrovniku, i Mato Lakić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Uvodno je dr. Radonić govorila o povijesti cijepljenja, a nadovezao se dr. Kaić s epidemiološkim aspektima cijepljenja. Dr. Kaić pokazao je više grafova i tablica koji pokazuju da su se cijepljenjima određene bolesti iskorijenile, dok je kod drugih bolesti uvelike smanjen broj oboljelih. Posebno se osvrnuo i na cijepljenje protiv ospica, pa je tako istaknuo kako bi se od 1945. do 2016. zabilježilo godišnje oko 20 tisuća oboljelih od ospica i oko 10 umrlih, dok su ospice u Hrvatskoj gotovo pa nestale nakon uvođenja tog cjepiva kao obaveznoga. Svoje je izlaganje nastavio s dokazima u medicini, koje je pokušao približiti općoj javnosti jer se upravo o toj temi vodi velika rasprava i u medijima. Naime, dr. Kaić je naglasio kako stručna mišljenja i prikazi serije slučaja imaju najmanju dokaznu moć, za razliku od sustavnih pregleda objavljenih kohortnih istraživanja s niskom razinom heterogenosti rezultata i metaanalize kohortnih istraživanjakojaimaju najveću dokaznu moć.Prikazao je i više članaka s pogrešnim metodologijama istraživanja i zaključivanja kojima se pacijenti, roditelji i javnost mogu dovesti u zabludu.

Izlaganje je nastavila dr. Betica Radić osvrnuvši se, kao članica Povjerenstva za sigurnu primjenu lijekova Agencije za lijekove i medicinske proizvode, na sigurnost primjene cjepiva odobrenih u Hrvatskoj. Tako se moglo čuti da svi lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet u RH, pa tako i cjepiva iz Programa obveznog cijepljenja, imaju pozitivan omjer koristi i rizika primjene, te da nema sastojaka koji su zaštićeni poslovnom tajnom. „Ne postoji 100 postotni učinak s 0 posto rizika“, zaključila je dr. Betica Radić.

O iskustvima iz prakse povezanima s pedijatrijskom strukom govorila je dr. Radonić. Nazočnima je pokazala primjer 15-ero djece koje je 2009. oboljelo od hripavca. Nitko od obiteljskih liječnika nije posumnjao na ovu bolest, već uglavnom bake koje su se s hripavcem susretale, i majkama rekle da se radi o „kučjem kašlju“. Govorila je i o cijepljenjima djece alergičnih na kokošja jaja, pa je istaknula da se većina te djece može cijepiti bez nuspojava, te kako je anafilaktička reakcija na jaje jedina stvarna kontraindikacija. Dr. Radonić pripremala se za ovu tribinu tako da je u 15-ak dana provela anketu među roditeljima koji su posjećivali Pedijatrijski odjel Opće bolnice Dubrovnik. Pročitala je rezultate koji kažu kako dio roditelja brinu posljedice, dio ih je u strahu od nuspojava, a najviše ih je istaknuo kako su djecu cijepili i da nisu zabrinuti.

Uvodni dio znanstvene tribine u kojem su sudionici izlagali zaključio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić, dr. med. Govorio je o poraznoj statistici procijepljenjosti u našoj Županiji i nazočne je uputio da informacije potraže na njihovim službenim web-stranicama. Spomenuo je i poznate epidemije ospica u Srbiji i u Dubrovniku od prije šest mjeseci. „Pođite doma i promislite što je alternativa ne cijepljenja“, zaključio je dr. Lakić.

Nakon svih izlaganja sudionici tribine odgovarali su na brojna pitanja zainteresirane publike, kao što su povezanost autizma i cijepljenja, odgovornost ako se dokaže da je cjepivo izazvalo određenu bolest i zakonske obveze vezane uz cijepljenje. Nazočne je zanimalo i mogu li cjepiva biti okidač za razvoj bolesti, te zašto se zabranio pristup necijepljenoj djeci u vrtić kad se pojavila epidemija ospica u Dubrovniku. Uvodno je nazočne na znanstvenoj tribini pozdravio prorektor za međunarodnu suradnju i znanost izv. prof. dr. sc. Martin Lazar. Podsjećamo, Sveučilište je pokrenulo ciklus znanstvenih tribina kako bi se takvim predavanjima nastojalo široj javnosti približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovija znanstvena postignuća.

Iz medija:

http://dubrovniknet.hr/novost.php?id=65083#.XJzGnNJKiUk

https://www.liberoportal.hr/novost/14898/Vijesti/BURNA-RASPRAVA-NA-TRIBINI-O-CIJEPLJENJU-Laki%C4%87-Butiganu–Oblatili-ste-me-u-novinama,-%C5%BEao-mi-je-%C5%A1to-vas-nisam-tu%C5%BEio!

Video prijenos tribine: https://www.facebook.com/UNIDUcro/videos/pratite-znanstvenu-tribinu-istina-o-cijepljenju/327468771377468/

BROŠURA

Predhodni članakE-JN-104-2018 Usluga projektantskog nadzora nad izgradnjom i opremanjem Studentskog doma
Slijedeći članakNatječaj za dodjelu Rektorove nagrade