Kultura sjećanja Traume 20. stoljeća

Sažetak znanstvene tribine:

U proteklih tridesetak godina istraživanje kulture sjećanja, ili načina na koji se određeno društvo suočava sa svojom prošlošću, jedna je od najbrže rastućih tema koja je svojom interdisciplinarnošću zahvatila mnoge discipline društvenih i humanističkih znanosti. Aktualnost i važnost ove teme i dalje se potvrđuje u suvremenim društvima, a posebno onima s traumatičnim povijesnim iskustvima koja se nisu suočila sa svojom prošlošću. I u suvremenome hrvatskom društvu obilježavanje događaja iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata izaziva polemike, reproducira podjele i zauzima značajno mjesto u javnom prostoru. Izrazita politiziranost kulture sjećanja, dakle stanovita nesposobnost i nespremnost društva da se suoči sa svojom poviješću, potvrđuje se svake godine prilikom glavnih komemoracija. Političke elite koriste se kulturom sjećanja za legitimiziranje svoje pozicije s obzirom na nacionalnu izgradnju i identitet, kao i za ostvarivanje trenutnih političkih ciljeva.

Znanstvena tribina pokušat će odgovoriti zašto kultura sjećanja u Hrvatskoj izaziva toliko sukoba i polemika. Koja su iskustva drugih europskih država? Koje su pretpostavke suočavanja s recentnom prošlošću, a onda i osmišljavanja politika sjećanja koje neće stvarati podjele u društvu.

Sudionici:

  • izv. prof. dr. sc. Davor Pauković, Sveučilište u Dubrovniku
  • izv. prof. dr. sc. Vjeran Pavlaković, Odsjek za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci
  • doc. dr. sc. Višeslav Raos, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 
  • Moderator: prof. dr. sc. Pero Maldini, Sveučilište u Dubrovniku

Objava o održanoj tribini:

Sedma znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom „Kultura sjećanja Traume 20. stoljeća“ upriličila se 9. svibnja 2019. u sveučilišnom Kampusu.

Na tribini su sudjelovali: izv. prof. dr. sc. Davor Pauković s Odjela za komunikologiju, izv. prof. dr. sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i doc. dr. sc. Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a tribinu je moderirao prof. dr. sc. Pero Maldini, pročelnik Odjela za komunikologiju.

U svojemu je izlaganju izv. prof. dr. sc. Pauković govorio o pojmu i značenju kulture sjećanja, a osvrnuo se i na projekt FRAMNAT koji je trajao od 2014. do 2018. Također, prezentirao je glavne nacionalne komemoracije koje je projekt pratio i predstavio je problematiku sjećanja na komunizam u Hrvatskoj, s pomoću glavnih suprostavljenih okvira koji se koriste u narativima, primjerice Bleiburg ili Daksa. Izv. prof. dr. sc. Vjeran Pavlaković nadovezao se na izlaganje izv. prof. dr. sc. Davora Paukovića pa tako detaljnije govorio o temama i pitanjima kojima se projekt bavio, a koji je rezultirao i skorom objavom knjige u izdanju prestižnog inozemnog izdavača Routledga. O europskim primjerima, točnije europskoj dimenziji kulture sjećanja govorio je doc. dr. sc. Višeslav Raos, pa se tako osvrnuo na politiku kulture sjećanja koju propagira EU (holokaust i osuda svih totalitarnih režima). Dodatno, predstavio je i teme vezane uz kulturu sjećanja u pojedinim državama: Španjolskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj…

Na kraju je bila rasprava na pitanja iz brojne publike koja su se najviše odnosila na primjere iz Dubrovnika. Tribinu je moderirao prof. dr. sc. Pero Maldini, pročelnik Odjela za komunikologiju.

Iz medija:

Video snimka tribine:

Prijedlozi za čitanje:

BROŠURA

Predhodni članakNATJEČAJI – izbori u zvanja
Slijedeći članakStudenti diplomskog studija „Kliničko sestrinstvo“ na terenskoj nastavi