Iskustvo sudjelovanja u programu Erasmus+ studentice Lucije Raguž

„Znaš da si donio dobru odluku kada nakon prvog tjedna na Erasmusu imaš osjećaj da će jedan semestar biti premalo. Tek kada postaneš dio studentskog života u nekom gradu daleko od svega poznatoga, shvatiš da to nije ništa slično onome što si zamišljao, nego puno bolje. U Mainzu u Njemačkoj već sam dva mjeseca i oduševljena sam studentskim životom. To je grad blizu Frankfurta, s više od 26 000 studenata. Dio sam jedne velike multikulturalne Erasmus obitelji. To znači da ne upoznajem samo njemačku kulturu već i kako se pozdravljaju u Poljskoj ili kako funkcionira sustav obrazovanja u Finskoj.

Mnogi se pitaju zašto sam odabrala zimski semestar. Temperatura jest niska, ali grad nije hladan. Božićni sajam otvoren je cijeli prosinac i izgleda kao iz bajke a ništa ne grije kao kuhano vino u dobrom društvu. U veljači ćemo biti na karnevalu koji je dio tradicije u Mainzu. Kažu da je za vrijeme karnevala rijetkost vidjeti osobu koja nije maškarana.

Organizacije za međunarodnu suradnju skrbe se da sadržaja i putovanja ne nedostaje. Svaku večer u jednome od studentskih domova organiziran je party, a najmanje jednom tjedno event za upoznavanje (lasertag, kuglanje, kviz, večera…). Vikendi su obično rezervirani za izlete ili planinarenja.

Na web-stranici službe za međunarodnu suradnju nalaze se sve potrebne informacije o smještaju i cijenama domova. Potrebno je poslati online prijavu za mjesto u željenom domu prije roka (koji je za nas bio 15. 6.) i procedura je vrlo jednostavna. Ako se sve napravi u roku, mjesto u jednome od domova je osigurano. Cijene su smještaja za naš standard prilično skupe. Dom u kojemu s 12 ljudi na katu dijelim kuhinju i kupaonicu, plaćam 220 eura mjesečno. Ono što nam je olakšalo početak samostalnog života njihova je opcija narudžbe Sis packa, s kojim smo za samo 40 eura dobili posuđe, ručnike, jastuk i plahte za postelju i još mnogo toga.

Na početku semestra svi studenti plaćaju 280 eura semestralnu kartu koja je namijenjena za prijevozu po Mainzu i okolnim mjestima idućih šest mjeseci, ali je i ulaznica za sportski centar, knjižnicu i ostale sadržaje na kampusu. S tom kartom prijevoz do Frankfurta je besplatan.

Obrok u menzi je oko 2,50 eura i uključuje glavno jelo. Juha, pecivo ili desert naplaćuju se posebno. Za sva plaćanja na kampusu koristi se studentskom karticom. Mjesečno trošim oko 600 eura (bez stanarine) što uključuje i putovanja koja upotpunjuju cjelokupno Erasmus iskustvo.

Na velike se troškove svakako treba pripremiti, a stipendija pokriva samo mali dio njih. Ali novac je mala cijena za nova prijateljstva, iskustvo i uspomene koje će svi erasmusovci pamtiti cijeli život. Ovo je najbolja odluka koju sam donijela, i svim studentima koji razmišljaju o odlasku preporučila bih da sami saznaju zašto se ovo iskustvo ne može opisati riječima.“

Predhodni članakIskustvo sudjelovanja u programu Erasmus+ studentica Marka Žmirka
Slijedeći članakSchool Assistant, Thessaloniki, Greece