Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježen Javnom tribinom u Sveučilišnom kampusu

Sveučilište u Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanska županija i Služba CZ Dubrovnik Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a organizirali su Javnu tribinu povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa „Jesu li nam katastrofe sudbina ili imamo izbora? Dijalog o rizicima u priobalju i kako možemo povećati otpornost“ koja je održana u Sveučilišnom kampusu. Na tribini su sudjelovali stručnjaci koji su svojim izlaganjima dali znanstveni i praktični doprinos relevantnoj i uvijek aktualnoj temi.

Voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić, mag. act. soc. uvodno je govorila o Međunarodnom danu smanjenja rizika od katastrofa koji je ove godine posvećen sustavima ranog upozoravanja. Doc. dr. sc. Irena Ipšić sa studija Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku govorila je o tome kako katastrofe mijenjaju zajednice navodeći  primjere iz dubrovačke povijesti. Govorila je o požarima, potresima, epidemijama, ratovima i gladi iz dubrovačke prošlosti. Sve su te okolnosti mijenjale oblik i izgled samog grada, ali i utjecale na društvene odnose, navela je.

Izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku govorila je o utjecaju klimatskih promjena na more i obale. Globalna promjena klime očituje se i na lokalnoj razini te je i kod nas razvidan čitav niz primjera. Viša temperatura, češće ekstremne vremenske pojave, viša razina mora, dolazak novih vrsta organizama i druge okolnosti postaju stvarnost i ovog kraja.

Izv. prof. dr. sc. Ana Portolan i Marino Stanković, mag. oec. s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku govorili su o klimatskim promjenama i održivom turizmu priobalnih destinacija. Prikazali su dinamički model održivosti koji bi, uz minimalnu prilagodbu, bio primjenjiv u razvoju održivog turizma Dubrovačko-neretvanske županije – model gume.Govorili su i o izrazitoj ovisnosti hrvatskog gospodarstva o turizmu, posebno u priobalju te o osjetljivosti turizma na vanjske utjecaje.

Dijana Tomašević Rakić, dipl. ing. biol. iz Dubrovačko-neretvanske županije govorila jeo županijskom programu ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama.  Navela jekoji su ciljevi Programa i neke od mjera koje se predlažu te pozvala zainteresiranu javnost da se priključi svojim komentarima i sugestijama u Javnu raspravu o Nacrtu programa.   

Moderator tribine bio je Mato Tomljanović, univ. spec. admin. publ., tajnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Predhodni članakDojmovi polaznika prošlogodišnjih tečajeva
Slijedeći članakNATJEČAJ – davanje u zakup poslovnoga prostora Sveučilišta na prvom katu zgrade Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju