Prof. dr. sc. Mato Brautović dobitnik uglednog priznanja Slobodne Dalmacije

Pročelnik Odjela za komunikologiju, prof. dr. sc. Mato Brautović dobitnik je godišnje nagrade ‘Kruno Prijatelj’ za znanost zbog iznimnog doprinosa u istraživanju dezinformacija, popularizaciji znanosti i edukaciji u području digitalnih medija. Dodjela vrijednog priznanja je održana u Splitu povodom 81. rođendana Slobodne Dalmacije, a nagradu je pročelniku uručila prof. dr. sc. Inga Tomić Koludrović.

Profesor Brautović je prepoznat kao jedan od vodećih istraživača dezinformacija u jugoistočnoj Europi koji je svoj znanstveni rad posvetio popularizaciji znanosti u području digitalne pismenosti i borbe protiv dezinformacija. Slobodna Dalmacija je također istaknula profesora kao autora prvog hrvatskog udžbenika iz online novinarstva te uredništvo zbornika ‘Reporting the Attacks on Dubrovnik in 1991 and the Recognition of Croatia’, koji je danas dostupan u više od tisuću svjetskih knjižnica, što ga čini najdostupnijom knjigom o Domovinskom ratu. Istaknut je i izbor prof. dr. sc. Brautovića za člana Izvršnog odbora Europskog digitalnog medijskog opservatorija (EDMO), uloga voditelja Centra za provjeru informacija i građansku otpornost (DU-CHECK) Sveučilišta u Dubrovniku i regionalnog središta za borbu protiv dezinformacija Adria Digital Media Observatory (ADMO).

Osim postavljanja Sveučilišta na karti izvrsnosti u borbi protiv dezinformacija, profesor Brautović je sudjelovao i u uspostavi Medijskog laboratorija- suvremenog televizijskog studija sveučilišne UNIDU televizije.

Izvor: Slobodna Dalmacija
FOTO: Tom Dubravec/Cropix

Predhodni članakNastavnice s Odjela za primijenjenu ekologiju sudjelovale na sastanku projekta DiBluCa
Slijedeći članakPeta Odluka o odabiru osoblja za aktivnosti mobilnosti, Erasmus+ KA131 2023.