Svečano u Akvariju; otvorenje nakon preuređenja i predstavljanje monografije

Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku upriličio je svečano otvaranje preuređenog dubrovačkog Akvarija te je ovom prigodom predstavljena i monografija „Sedamdeseta godišnjica Instituta u Dubrovniku“. Akvarij u Tvrđavi svetog Ivana  (Kneza Damjana Jude 12) za posjetitelje će biti otvoren od 1. travnja u radnom vremenu od 10 do 16 sati svaki dan osim ponedjeljkom. Ulaz za građane Dubrovnika je besplatan.

Tijekom prigodne svečanosti okupljene je pozdravio ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Nenad Antolović koji je rekao više o preuređenju Akvarija u sklopu EU projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity). Preuređen je dio Akvarija koji uključuje tri najveća podna bazena, a vrijednost te investicije je oko 3, 5 milijuna kuna. Ujedno, zahvaljujući ovom projektu dubrovački Akvarij postaje važna točka na  Plavoj karti – novom prekograničnom turističkom proizvodu koji omogućuje posjete novim tematskim rutama koje uz dubrovački Akvarij uključuju Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodenu stazu Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeku Neretvu (BiH).

Urednik prof. dr. sc. Nenad Jasprica, uz suurednicu dr. sc. Mirnu Batistić,  predstavio je vrijednu monografiju „Sedamdeseta godišnjica Instituta u Dubrovniku“ koja je pripremljena povodom sedamdesete obljetnice utemeljenja Instituta koja je svečano obilježena još u travnju 2019. godine, a zbog pandemije je predstavljanje bilo odgođeno. Prof. Jasprica upoznao je okupljene s povijesti i djelatnosti Instituta od osnutka do danas te ukazao na važnost znanstvenog istraživanja i aktivne zaštite ekosustava Jadranskoga mora kojem je Institut od svog osnutka usmjeren i posvećen.

Okupljene je pozdravio i rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum koji je govorio o suradnji Grada i Sveučilišta jer je temelj projekta preuređenja bilo rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, a dogovor je postignut vrlo brzo. Zahvalio je i kolegama iz Instituta na čelu s ravnateljem Antolovićem i istaknuo koliko je važan bio njihov predan rad da bi Akvarij, koji je dio Instituta za more i priobalje, danas izgledao ovako. Rektor je ujedno naglasio kako je ovo uz Studentski dom jedan od najvećih projekata za koje su osigurana sredstva Europske unije.

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje ovom svečanom događaju te dodatno podcrtao sinergiju Grada Dubrovnika i Sveučilišta u Dubrovniku. Istaknuo je kako ideja i planova ima mnogo te poželio kolegama iz Instituta puno uspjeha u njihovoj realizaciji pri čemu im Grad Dubrovnik uvijek stoji na raspolaganju za pomoć i suradnju.

Podsjetimo, organizirani istraživački rad u području oceanografije i ribarstva u Dubrovniku započeo je nakon Drugog svjetskog rata osnivanjem Ribarstvene stanice 1946. godine i utemeljenjem Biološkog instituta Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti 1949. godine. To su bili temelji današnjeg znanstveno-istraživačkog rada u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku o čemu slijedom povijesnih zbivanja svjedoči vrijedna monografija koja je danas predstavljena. Dubrovački Akvarij, mnogima omiljeno mjesto i utočište u povijesnoj gradskoj jezgri, dio je Instituta i njegove povijesti, a sada iznova otvara vrata javnosti Prostor je dobio novo ruho te nastavlja biti prozor u fascinantni svijet tišine i ambijentalnog ugođaja mora.

Predhodni članakStudent action of voluntary blood donation to be held on 4 April 2022
Slijedeći članakStudentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi 4. travnja 2022. godine