Sveučilište u Dubrovniku dio Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

Sveučilište u Dubrovniku dio je Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ). Kao potpisnik Sporazuma o ovoj Inicijativi, jedna je od ustanova koje su predvodnice u ostvarivanju ciljeva otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj. U Inicijativi sudjeluju i Hrvatska zaklada za znanost, Institut Ruđer Bošković, Institut za etnologiju i folkloristiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Rad Vijeća Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost počeo je konstituirajućom sjednicom koja je početkom mjeseca održana u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, nakon što je prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja svečano uručio potpisani Sporazum članicama Inicijative. U ime Sveučilišta u Dubrovniku uručenju Sporazuma i sjednici prisustvovala je prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević. Prvi je to korak prema izradi nacionalnog plana otvorene znanosti i uspostavi HR-OOZ-a.

Za predsjednika Vijeća izabran je ravnatelj Srca Ivan Marić, a za zamjenike izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) izv. prof. dr. sc. Irena Martinović Klarić te ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. David Matthew Smith. Ovaj izbor preslikava tri kategorije ustanova ključnih za funkcioniranje sustava znanosti – donositelje politika i financijere, provoditelje znanstvene djelatnosti te pružatelje usluga. Nadalje, Vijeće je usvojilo kriterije za pristupanje novih članica Inicijativi koji su objavljeni na web stranicama Inicijative za HR-OOZ.

Za ostvarivanje pojedinih ciljeva Inicijative za HR-OOZ Vijeće je podržalo formiranje dvije radne skupine: Radnu skupinu za izradu prijedloga nacionalnog plana i politika otvorene znanosti i Radnu skupinu za definiranje strukture i načela HR-OOZ-a. Primarni su zadaci radnih skupina izrada prijedloga nacionalnog plana otvorene znanosti, izrada prijedloga odredaba zakona koji uređuju znanstvenu djelatnost te definiranje organizacijske, upravljačke i tehnološke strukture budućeg HR-OOZ-a. Članove radnih skupina predlaže Vijeće i čine ih predstavnici Vijeća i vanjski stručnjaci.

Hrvatski oblak za otvorenu znanost postat će nacionalno organizacijsko i tehnološko okruženje koje potiče i omogućava otvorenu znanost osiguravajući resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu i pohranu, dijeljenje i ponovnu uporabu istraživačkih podataka. Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjeg zajedničkog rada brojnih dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u području otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj, a pokrenuta je uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zaklade za znanost. Inicijativa će stvoriti preduvjete za izgradnju Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost koji će omogućiti koordinirani razvoj e-infrastrukture u Hrvatskoj.

Putem Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost istraživački podaci te usluge i resursi za istraživanje, koji nastaju u Hrvatskoj, bit će uključeni i u Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Uspostava EOSC-a transformirala je europsku znanost i europskim znanstvenicima osigurala mogućnost korištenja svih prednosti znanosti temeljene na podacima, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim područjima znanosti.

Više o svemu na poveznicama:

https://www.srce.unizg.hr/vijesti/svecano-urucen-sporazum-o-inicijativi-za-hrvatski-oblak-za-otvorenu-znanost/objav2021-09-03

https://www.srce.unizg.hr/vijesti/svecano-urucen-sporazum-o-inicijativi-za-hrvatski-oblak-za-otvorenu-znanost/objav2021-09-03https://www.srce.unizg.hr/vijesti/odrzana-konstituirajuca-sjednica-vijeca-inicijative-za-hrvatski-oblak-za-otvorenu-znanost/objav2021-09-08

Predhodni članakPOSTUPAK PRIJAVE I UPISA NA TEČAJ ZA TURISTIČKOG VODIČA
Slijedeći članakOGLAS za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče za Dubrovačko-neretvansku županiju u akademskoj 2021./2022. godini