Englesko izdanje nagrađivane knjige “Island of Lemons in bloom. Gardens of the Archduke Maximilian of Habsburg on the Island of Lokrum” autorice izv. prof. dr. sc. Mare Marić predstavljeno u Beču i Zagrebu, u sklopu obilježavanja 45 godina od inskripcije povijesne jezgre Dubrovnika s otokom Lokrumom na UNESCOVU listu svjetske baštine

Englesko izdanje knjige “Otok na kojemu cvjetaju limuni – vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu” autorice izv. prof. dr. sc. Mare Marić, u izdanju Sveučilišta u Dubrovniku i Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, predstavljeno je 6. ožujka u prostoru Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

Predstavljanje je izazvalo veliki interes, a okupljenima se obratio austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich i direktorica Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Marina Chrystoph. Skup je moderirala predsjednica Hrvatsko- austrijskog društva Dubrovnik, Branka Martinović-Vuković, dip.ing.arh., ujedno i organizatorica ovog događaja, uz Austrijski kulturni forum. Uz autoricu su o knjizi govorili prof. dr. sc. Zlatko Karač, dr. sc. Danko Zelić i prof. Ivan Viđen.

Knjiga je izazvala i veliko zanimanje Bečana 12. ožujka, na predstavljanju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču. Događaju su prisustvovali brojni uzvanici i predstavnici struke koji su došli saznati dosad nepoznate detalje o povijesti vrtova na Lokrumu, koje je dao urediti nadvojvoda Maksimilijan Habsburški, priči koja je dio zajedničke austrijske i hrvatske povijesti, te međunarodne hortikulturne povijesti.

Domaćini promocije bili su hrvatski veleposlanik u Austriji gospodin Daniel Glunčić, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Beču Silvio Kus, predsjednica Društva hrvatskih arhitekata u Austriji Ksenija Fisoglou-Poljak, ujedno moderatorica predstavljanja i promotorica, uvažena austrijska znanstvenica dr.sc. Claudia Gröschel iz Saveznih vrtova Austrije, koji su istaknuli kako je riječ o vrhunskom djelu velike povijesne i znanstvene vrijednosti. Izv. prof. dr. sc. Mara Marić je održala predavanje o Maksimilijanu i Lokrumu na njemačkom jeziku. Događaj je organiziran na inicijativu Hrvatsko- austrijskog društva Dubrovnik, predsjednice Branka Martinović-Vuković, uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Rezervata Lokrum, Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Zračne luke Ruđer Bošković, Hrvatske matice iseljenika, Matice hrvatske ogranka Dubrovnik i Sveučilišta u Dubrovniku.

Istraživanje koje donosi ovo vrijedno djelo, u izdanju Sveučilišta u Dubrovniku i Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, imalo je dva cilja. Namijenjeno je studentima jer upotpunjuje literaturu iz područja teorije vrtne umjetnosti 19. stoljeća, ali i širem čitateljstvu jer prati sudbinu jedne iznimne povijesne ličnosti, jednog otoka i njegovih vlasnika. Drugi cilj ovog istraživanja, jednako važan, pružanje je znanstveno utemeljenih podataka koji mogu poslužiti kao podloga pri izradi projektne dokumentacije za obnovu Maksimilijanovih lokrumskih vrtova, ali i u daljnje interpretativne svrhe. Knjiga se temelji na interdisciplinarnom pristupu istraživanju u kojem je neizostavno bilo povezati povijesno-političke okolnosti, utvrditi i analizirati onovremene tendencije u povijesti umjetnosti i arhitekturi, te napose hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi koje su primijenjene na Lokrumu.

Predhodni članakNajava predavanja ‘Briga o mentalnom zdravlju – povijesni pogled’
Slijedeći članakJAVNI POZIV/NATJEČAJ