Matea Suton – Moje Erasmus iskustvo – Ljubljana

“Slovenija… Tako mala država, a toliko puno toga za reći. Velika zelena prostranstva, prelijepi parkovi, susretljivi i ljubazni ljudi, velike šetnice, planine i jezera su nešto u što se zaljubiš na prvi pogled. Sve me to između ostalog i privuklo da provedem ljetni semestar 2014./2015. godine u glavnom gradu Slovenije. Ljubljana je grad u kojem nikada ne može biti dosadno. Kao najljepši dio istaknula bih uvijek živahni centar kojeg krasi rijeka Ljubljanica te brojni mostovi. Tu se svaki dan odvijaju nova događanja, izmjenjuju se ulični svirači koji uvijek naprave dobru atmosferu, prepuno je restorana i šetnica uz rijeku. Šetnja tim dijelom grada ti jednostavno uljepša dan. Ljubljana je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu te jedna od najvećih prednosti je geografski položaj. Blizina Srednjoj Europi i blizina Mediteranu čini putovanja mnogo jednostavnijim i bržim.

Fakultet za društvene znanosti je smješten izvan centra u Bežigradu u Kardeljevoj Ploščadi s većinom ostalih fakulteta. Jedan od razloga zašto sam izabral ovaj fakultet je veliki izbor predavanja na engleskom jeziku te sličnost predmeta s predmetima na Sveučilištu u Dubrovniku. Pri samom dolasku u Ljubljanu bila sam jako znatiželjna kako izgledaju predavanja te hoće li mi biti teško učiti na engleskom jeziku. Vrlo brzo sam shvatila kako mi to neće biti nikakav problem, a jedna od najvećih prednosti mog boravka na Erasmusu jest ta što sam dodatno usavršila znanje engleskog jezika. Predavanja iz jednog predmeta traju četiri sata te svaki predmet iznosi 5 ECTS bodova. Ono što me je posebno oduševilo na sveučilištu je činjenica da profesori zahtijevaju pisanje dosta radova, prezentiranje seminara i aktivnost na satu, dok teorijski dio sa ispitima uglavnom nije u prvom planu. Zahtijeva se puno grupnih radova i debata kroz koje se saznaje puno toga o drugim državama i kulturama. Profesori su jako pristupačni, ažurni te izlaze u susret.

Slovenci su dragi i susretljivi te uglavnom svi razumiju hrvatski jezik što dodatno olakšava komunikaciju. Slovenski jezik je dosta sličan našem jeziku te ih se može većinu toga razumjeti. Pri dolasku u Ljubljanu bilo je organizirano nekoliko besplatnih tečajeva slovenskog jezika, što mi je dodatno pomoglo. Studentski život u Ljubljani je prepun novih iskustava i poznanstava, ali i brojnih pogodnosti. Sa studentskom karticom mogu se dobiti popusti u prijevozu autobusom i vlakom, u obilasku znamenitosti grada, u kopirnicama i u još mnogo toga. Na studentske bonove može se jesti u većini restorana te se uglavnom dobije cijeli slijed jela za 3 do 5 eura. Za to je važno imati mobitel sa slovenskom karticom na kojeg se stave bonovi jer je to ustvari način plaćanja. Mjesečni pokaz za studente iznosi 20 eura, a kao najskuplje bih istaknula privatni smještaj kojeg plaćam 300 eura, dok su studentski domovi poprilično jeftini. Bicikl je jako popularno prijevozno sredstvo u Ljubljani, te se za 3 eura može registrirati za godišnju uporabu bicikla na jedan sat dnevno. Po cijelom gradu su označene biciklističke staze što olakšava vožnju biciklistima. Također vožnja bicikla u alkoholiziranom stanju je strogo kažnjiva. Vožnja romobilom, trčanje kroz grad te rolanje su aktivnosti koje su svakodnevno viđene u gradu.

Noćni život u Ljubljani je uvijek dinamičan, bez obzira bio to vikend ili ne, jer svaki dan ima nešto organizirano. Izbor je velik, pa tako imaju klubovi gdje se pušta rock glazba, pop glazba, slovenske, hrvatske i srpske pjesme, ali i punk, hip hop te jazz po kojem je najpoznatije mjesto Metelkova. To je alternativni kulturni centar prepun grafita, a tu se nalaze još i brojni klubovi, Radio Študent, umjetničke galerije, organiziraju se brojne aktivnosti. Hrvatske pjesme se slušaju u klubovima, u taksijima, na radiju, pa ponekad imam osjećaj kao da sam u Hrvatskoj. Prije odlaska u klubove često se organizira zajedničko druženje na trgovima, po parkovima i uz rijeku tako da je uvijek vesela atmosfera.

Ljubljana nudi puno sadržaja za Erasmus studente. Organiziraju se zajednička druženja uz večere, ture gradom, brojna putovanja, zanimljivi izlasci kao npr. flag party, zajedničko gledanje filmova, sportska događanja, karaoke i mnogobrojna predavanja.

Često pitanje koje mi je bilo upućeno prije odlaska na razmjenu studenata je: ,,Zašto baš Ljubljana kada si mogla negdje dalje otići?” Smatram kako nije bitno gdje si otišao na razmjenu, već je važno napraviti promjenu i upoznati se s nekom novom sredinom. Slovenija je potpuno drugačija od Hrvatske i vidi se velika razlika u mnogočemu te zato nije poanta ideš li negdje daleko ili ne. Erasmus je jedno neopisivo iskustvo koje će mi ostati u prelijepom sjećanju. Upoznala sam toliko ljudi i kultura, stekla puno prijatelja, upoznala se s načinom rada na jednom od najpoznatijih sveučilišta na svijetu. To je iskustvo koje se ne može dovoljno opisati riječima i zato bih preporučila svima da se prijave na razmjenu studenata.”

Predhodni članakInternational Exchange Program in Germany: Study Semester Principles of Sustainable Business
Slijedeći članakStručne prakse u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj