Međunarodna konferencija “Rat i demokracija: centralnoeuropske demokracije pod pritiskom”

Međunarodna konferencija “Rat i demokracija: centralnoeuropske demokracije pod pritiskom” održava se 28. i 29. rujna 2023. u prostorima Sveučilišta (Lapadska obala 7) i Studentskog doma. Svečano otvaranje predviđeno je za četvrtak, 28. rujna, u 9 u kongresnoj dvorani Salocha, Akademis Sveučilišta u Dubrovniku, a pozvano predavanje prof. dr. sc. Nenada Zakošeka u petak, 29. rujna, u 17 sati u istoj dvorani. 

Na svečanom otvaranju govorit će: Goran Čular, predsjednik Hrvatskog politološkog društva, Andrija Henjak, dekan Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Žaja Vrbica, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Dubrovniku, Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, Grad Dubrovnik, Miro Haček, predsjednik Centralnoeuropskog udruženja za političku znanost.

Radni dio programa održavat će se u prostoru Sveučilišta na adresi Lapadska obala 7.

Konferenciju organizira Centralnoeuropsko udruženje za političke znanosti (CEPSA), u partnerstvu s Hrvatskim politološkim društvom, Sveučilištem u Dubrovniku, Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a uz potporu Ministarstva znanosti Republike Hrvatske i Studentskog centra Dubrovnik.

Tema 27. godišnje konferencije Centralnoeuropskog udruženja za političku znanost (CEPSA), koje okuplja politološke udruge zemalja Centralne Europe, je sukob demokracije i autokracije, koji se intenzivira od početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači 2022. Napad na Ukrajinu uzdrmao je stabilnost međunarodnog poretka; vojna moć izbrisala je međunarodna jamstva nacionalne suverenosti, a vojne i gospodarske posljedice rata utječu na politike država širom svijeta, uključujući i Republiku Hrvatsku.  Taj se događaj tumači na različite načine: kao rusko-ukrajinski sukob; kao pokušaj Rusije da obnovi Sovjetski Savez i promijeni postojeći svjetski poredak; kao rat između Rusije i NATO-a, ili između Istoka i Zapada, kao početak kraja zapadne političke I ekonomske dominacije, ali I kao rat između demokracije i autokracije.

Novonastali međunarodni politički i ekonomski okolnosti na poseban način utječu na srednjoeuropske demokracije zbog specifičnog povijesnog nasljeđa sovjetske dominacije u tom dijelu Europe. Rat u Ukrajini stoga je poseban izazov za političke sustave, vanjsku i obrambenu politiku, energetsku politiku kao za kvalitetu demokracije u tim zemljama. O temi konferencije, “Rat i demokracija: centralnoeuropske demokracije pod pritiskom” koja će se od 28.-29. rujna održati u Dubrovniku brojni politolozi, komunikolozi te drugi znanstvenici imat će priliku znanstvenoj i široj stručnoj javnosti predstaviti svoja istraživanja, raspravljati o gorućim pitanjima, te ponuditi moguće odgovore na barem neke od njih.

Predhodni članakCONFERENCE OUR SEA
Slijedeći članakRANG LISTA PRISTUPNIKA U 1. GODINU DIPLOMSKIH STUDIJA AKADEMSKE 2023./2024. GODINE