Studentski dom u izgradnji – izdvojena lokacija Opće bolnice Dubrovnik za smještaj lakše oboljelih osoba od koronavirusa

Slijedom proglašenja pandemije koronavirusa Dubrovačko-neretvanska županija izdala je 21. ožujka 2020. nalog za završetak radova nužnih za uspostavljanje izdvojene lokacije za smještaj lakše oboljelih osoba od infekcije COVID-19 u zgradi studentskoga doma u izgradnji. S tim u svezi ubrzana je dinamika planiranih radova na spajanju građevine na komunalnu infrastrukturu, uređenju dijela prostora i stavljanju u funkciju neophodnih elektro- i strojarskih instalacija.

Dodatno, za potrebe prilagodbe građevine za smještaj lakše oboljelih osoba od koronavirusa, u tornju A Studentskoga doma organizirane su jednokrevetne sobe namijenjene za samoizolaciju, a u tornju B (izdvojena jedinica OB Dubrovnik – sekundarna bolnica) dvokrevetne sobe za osobe s potvrđenim nalazom na koronavirus. Na ulazu u blokove organiziran je prijemni pult, a u prizemlju je organizirana trijažna ordinacija COVID-19 Doma zdravlja Dubrovnik i drive-in testiranje.

Građevina je u roku 10 dana bila spremna za privremenu uporabu, a u međuvremenu, 27. ožujka 2020. Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova izdalo je Nalog za mobilizaciju Studentskoga doma Dubrovnik – u izgradnji  kojim se na neodređeno vrijeme, do opoziva, mobilizira Studentski dom Dubrovnik radi uspostave izdvojene lokacije za smještaj lakše oboljelih osoba od koronavirusa. S obzirom na novonastale okolnosti pristupilo se evidentiranju stanja gradilišta, a potom i privremenoj primopredaji izvedenih radova završenih s datumom mobilizacije objekta o čemu je sastavljen odgovarajući zapisnik. Do mobilizacije građevine izvedeno je oko 93% ukupno ugovorenih radova.

Privremena uporaba građevine trajala je do njezine demobilizacije, koja je proglašena 15. svibnja 2020., nakon čega će se Studentski dom vratiti u posjed Izvođaču radi dovršetka preostalih ugovorenih radova. Rokovi dovršenja preostalih ugovorenih radova će se utvrditi naknadno, shodno razdoblju koje je preostalo između privremene primopredaje i preostaloga ugovorenog roka za izvođenje radova uz obvezu izvođača da se mobilizira i pristupi nastavku radova u roku od 15 dana od zaprimanja obavijesti investitora, uzimajući u obzir novonastalu situaciju na tržištu rada uzrokovanu pandemijom koronavirusa (otežani angažman strane radne snage, zatvaranje granica, zastoji u proizvodnji i sl.).

Unatoč prestanku radova zbog izvanrednih okolnosti Sveučilište u Dubrovniku ipak očekuje da će se izgradnja i opremanje Studentskoga doma uspjeti dovršiti do jeseni, kako bi studenti mogli useliti u nj s početkom akademske 2020./2021. godine.

Predhodni članakAdi Čustović, mag. ing. comp.
Slijedeći članakOtvoren probni pristup : SAGE knowledge e- knjige i videozapisi