Najmoderniji Studentski dom u Hrvatskoj

Završna konferencija povodom završetka Ugovora o bespovratnim sredstvima za projekt Kompleks Studentskog doma u Dubrovniku – svečano otvaranje Studentskog doma održalo se 15. veljače 2021. Dom vrijedan 216 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima Europske unije prigodno je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, uz nazočnost: rektora Sveučilišta prof. dr. sc. Nikše Buruma, ravnatelja Studentskog centra Marka Potrebice, predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku Blaža Buluma, gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, župana Dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića, ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, izaslanika predsjednika Sabora Branka Bačića, ministra Josipa Aladrovića, predsjednika Rektorskog zbora RH prof. dr. sc. Marina Milkovića i rektora sveučilišta – članova Rektorskog zbora RH, ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmine Havranek, članova Projektnog tima, predstavnika izvođača radova i stručnog projektantskog nadzora te voditelja projekta. Otvaranje Doma blagoslovio je don Marinko Šljivić, studentski kapelan i izaslanik dubrovačkog biskupa.

Rektor prof. dr. sc. Nikša Burum istaknuo je ovom prilikom kako „Dubrovnik postaje sveučilišni grad u punom smislu te riječi“ te da njegovi studenti dobivaju središnje mjesto svog studentskog života, čime se olakšalo studiranje svima koji odluče odabrati Dubrovnik kao mjesto svojega akademskog obrazovanja. „Uz to, Dom će olakšati organizaciju međunarodnih skupova, doktorskih studija, ljetnih škola i seminara“, naglasio je rektor Burum.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku i zamjenik predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Blaž Bulum naglasio je kako su budućnost države i njezin najvažniji resurs upravo mladi i zahvalio svim akterima pripreme projekta i izgradnje na ovakvom objektu zbog kojega će studenti u Dubrovniku imati niže troškove studiranja.

Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik i voditelj projektnog tima Marko Potrebica na početku je svojega govora istaknuo kako je 15 godina čekao da se Dom izgradi. Govorio je o brojnim aktivnostima koje su prethodile ovom projektu, kao i onima tijekom same gradnje. Zahvalio je svima pojedinačno koji su pridonijeli da se projekt realizira.

Kompleks Studentskoga doma u Dubrovniku sufinancirala je Europska unija iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, a izgradnju Doma sufinancirali su i: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku i Studentski centar Dubrovnik. Projekt je ukupno vrijedan oko 216 milijuna kuna, od čega je 150,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Studentski dom pruža mogućnost smještaja za 503 studenta u 249 dvokrevetnih i 5 jednokrevetnih soba, od čega je 290 mjesto izdvojeno za studente u nepovoljnom socioekonomskom položaju i pet soba za studente s invaliditetom. Studentski dom ima brojne sadržaje koji nadopunjuju kvalitetu studentskog života u Dubrovniku poput: recepcije, čajne kuhinje, studentskog restorana, zajedničkih prostora za učenje, praonice, fitness centra, polivalentne dvorane i podzemne garaže.

Predhodni članakIzmjene rasporeda nastave
Slijedeći članakJAVNI NATJEČAJ za davanje u zakup poslovnoga prostora u prizemlju upravne zgrade Zavoda za mediteranske kulture