Počelo useljenje studenata u Studentski dom

Nakon ishođenja uporabne dozvole i primopredaje izvedenih radova od izvođača, paralelno s poodmaklim radovima opremanja, započelo je i useljenje studenata u novoizgrađeni Studentski dom na Montovjerni (Ulica Marka Marojice 2B). Prvi student koji je uselio je Ivan Parilo, student Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, a dolazi s Pelješca.

Na prvom natječaju za smještaj, kojega je raspisao Studentski centar Dubrovnik a zaključen je 3. kolovoza 2020., prijavilo se 187 studenata, što uključuje i studente na međunarodnoj razmjeni, kojih je pedesetak.

Studentski dom raspolaže s 249 dvokrevetnih soba te s 5 jednokrevetnih, prilagođenih potrebama osoba s invaliditetom, kao i kuhinjom i studentskim restoranom kapaciteta 2000 obroka dnevno. Jedan od osnovnih ciljeva njegove izgradnje je stvaranje povoljnijih uvjeta studiranja za sve studente, s naglaskom na omogućavanje pristupa visokom obrazovanju studentima u nepovoljnom socijalno-ekonomskom položaju, kojima je namijenjen veći dio kapaciteta (295 postelja). Upravo radi toga izgradnja i opremanje studentskoga doma najvećim se dijelom financira bespovratnim sredstvima EU (150,9 milijuna kuna – Europski fond za regionalni razvoj), što je Sveučilište u Dubrovniku postiglo uspješnom pripremom i prijavom projekta Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije po Pozivu na dostavu projektnih prijedloga u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava „Modernizacija, unaprijeđenje i proširenje infrastrukture studentskoga smještaja za studente u nepovoljnom položaju”, a u u okviru operativnoga programa „Konkurentnost i kohezija (2014.-2020.)“.

Ukupna planirana vrijednost projekta, u što su uključeni i troškovi pripreme investicije, iznosi nešto preko 216 milijuna kuna, a ostali sudionici u financiranju su Grad Dubrovnik, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Dubrovačko-neretvanska županija, kao i samo Sveučilište.

Predhodni članakNATJEČAJ/JAVNI POZIV za sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme na projektu MARLESS
Slijedeći članakNovi projekt na Sveučilištu: “Explore Cross-border Aquatic Biodiversity” – EXChAngE