UNIDU i DUNEA predstavili tri EU projekta za zaštitu morskog okoliša

U suradnji Sveučilišta u Dubrovniku i Regionalne agencije DUNEA u sveučilišnim prostorima na Bistrini, a u sklopu provedbe tri EU projekta MARLESS, BLUEfasma i SeaClear u lipnju je održano ‘Plavo događanje’ tijekom kojeg su predstavljeni projekti te koncept Zajednice prakse za otpad u moru.

Poveznica ova tri projekta su teme inovativnih tehnologija održivog razvoja, zaštite morskog okoliša s posebnim fokusom na kružnu ekonomiju i problem otpada u moru, a ciljevi projekta uključuju inovativna ekološka rješenja u monitoringu, prikupljanju otpada iz mora te gospodarenju i recikliranju otpada.

Okupljenima se uvodno obratila ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić.

‘Drago nam je da danas ovdje predstavljamo tri projekta koja se temelje na principima zaštite morskog okoliša, održivog i plavog rasta te kružne ekonomije. Iako su za tu tematiku postojala sredstva u prethodnoj financijskoj perspektivi, radi se o relativno novim temama koje je Europska komisija prepoznala i postavila kao jedne od prioriteta u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. Dubrovačko-neretvanska županija i DUNEA u posljednje dvije godine, u suradnji ponajviše sa Sveučilištem u Dubrovniku, krenula su u tom smjeru i sa zadovoljstvom danas možemo reći da smo postigli i postižemo dobre rezultate ali, što je još važnije, osmislili smo i mnoge ideje za razvoj novih projekata. Ova tri projekta uključuju inovativna ekološka rješenja u monitoringu, prikupljanju otpada iz mora i, na kraju, u gospodarenju i recikliranju otpada. Uz to, treba istaknuti da je krajnji cilj osmišljavanje održivih modela poslovanja koji će ojačati kapacitete malih i srednjih poduzetnika, kako bi ostvarili nova radna mjesta i gospodarski rast u sektorima ribarstva i akvakulture’, istaknula je ravnateljica Milić.

Regionalna agencija DUNEA sudjeluje kao partner u sva tri navedena projekta, te su ih na ovom važnom događanju predstavili predstavnici DUNEA-e Iva Pozniak i Stjepan Rezo. Jedan od ključnih razloga događanju je i formiranje Zajednice prakse za problem otpada u moru DNŽ. Pozniak je predstavila koncept Zajednice prakse, uz kratki prikaz problema otpada u moru za područje naše županije, te pozvala sudionike da se priključe. Plan diseminacije i razmjene znanja projekata MARLESS i SeaClear fokusiran je upravo na kreaciji Zajednice prakse, koja uz Regionalnu agenciju DUNEA u ulozi koordinatora, predstavlja grupu građana iz raznih sektora, povezanih istim ciljem, uključujući javnopravna tijela, stručnjake, nevladine organizacije, turističke industrije, školjkare, ronioce, aktiviste, umjetnike i slično. Ovo događanje je tek početak „gradnje“ ove zajednice za suradnju i razmjenu ideja, s ciljem podizanja razine svijesti o golemom svjetskom problemu otpada u moru, te odgovornosti svakog pojedinca da djeluje na smanjenje količine otpada koju proizvodi.

Nakon predavanja o ideji kružne ekonomije iz projekta BLUEfasma, koju je vodila izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević, sudionici su prisustvovali  i na interaktivnoj radionici gdje je Pećarević prikazala ciklus malostonske kamenice, od proizvoda spremnog za konzumaciju, do sasvim novog proizvoda koji nastaje od otpada: kamenica poslužena za konzumaciju, primjerak kuhane ljušture, primjerak usitnjenih ljuštura, ljušture u smjesi za modeliranje, radni primjerci nakita i suvenira od smjese usitnjenih kamenica. Ovo je samo jedan mali primjer za što se sve otpad iz marikulture može koristiti, kao što se i sama priroda kreće u kružnim ciklusima, tako može i čovjek postupati u gospodarstvu, kružno, koristeći upravo otpad kao sirovinu.

Iako su predmeti izrađeni od tako dobivenog praha još uvijek u razradi, Pećarević je istaknula kako su iznimno čvrsti te da su planovi za buduću primjenu ljuštura na ovaj način veliki. ‘Voljeli bi da jednog dana namještaj u javnim prostorima bude izrađen od ovako dobivenog materijala’, zaključila je Pećarević.

Događanje je bilo zatvorenog tipa radi situacije s korona virusom i popraćeno „zero waste“ cateringom bez stvaranja dodatnog otpada. Prisustvovalo je 25 dionika, predstavnika relevantnih županijskih institucija, od sektora turizma, lučkih uprava, za komunalnu upravu i zaštitu okoliša i prirode, do jedinica lokalne samouprave koje imaju izlaz na Malostonski zaljev, koji je jedan od pilot područja gore spomenutih projekata. 

***

Projekt MARLESS je sinergijska akcija iz sektora zaštite okoliša koja se bavi problemom otpada u Jadranskom moru, a među brojnim aktivnostima projekta predviđeno je praćenje količine otpada u moru, podizanje svijesti građana, pilot aktivnosti inovativnih rješenja kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjana otpada iz mora kao i prekogranično integrirano upravljanje s ciljem smanjenja količine otpada koji dospijeva u Jadransko more. Regionalna agencija DUNEA, tijekom provedbe projekta kroz organizaciju događanja i aktivnost tijekom projekta, ima u fokusu podizanje svijesti o problematici otpada u moru dok Sveučilište u Dubrovniku doprinosi projektu kroz interdisciplinarni pristup u osmišljavanju robota koji identificira prikuplja i razvrstava otpad s površine mora. Ukupna vrijednost projekta je 31.835,445,00 milijuna kuna, od kojih 85 posto u iznosu od 27.060,128,00 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, a predviđeno trajanje projekta je kraj prosinca 2022. godine.

Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri na projektu SeaClear putem kojeg je planiran razvoj prvog sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje otpada s morskog dana i vodenog stupca. Cilj projekta je upravljati robotima autonomno, bez ljudske intervencije. U sklopu projekta provest će se inovativni sustav za mapiranje, klasifikaciju i upravljanje robotima, te će se takav sustav prikazati na tri pilot područja, od kojih se dva nalaze na dubrovačkom području, pokraj otoka Lokruma te na području Malostonskog zaljeva. Regionalna agencija DUNEA, koji je i krajnji korisnik, koordinira aktivnosti na lokacijama pilot projekt, a ujedno će koordinirati Zajednicu praska za ovo područje. Projekt u stopostotnom iznosu financira EU kroz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna.

Regionalna agencija DUNEA provodi i projekt BLUEfasma, u sklopu kojeg se na području Dubrovačko-neretvanske županije zbrinjava i dalje upotrebljava otpad u akvakulturi. S obzirom na razvijeno školjkarstvo i akvakulturu za pilot područje projekta odabran je Malostonski zaljev. Cilj je projekta, navedeni otpad iz akvakulture, primjenom inovativnih rješenja ponovno uporabiti. Mljevene ljušture od školjaka tako se mogu koristiti u izradi autentičnih suvenira, u prehrani peradi, i filtraciji vode, za nadogradnju i rekonstrukciju oštećenih kostiju u medicini. Predstavljena rješenja odličan su primjer kružnog gospodarstva kojim bi se riješio problem zbrinjavanja otpada te bi se u konačnosti dobio iskoristiv i kvalitetan proizvod. Za provedbu aktivnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije koje je jedno od 11 pilot područja na Sredozemlju odgovorna je izravno, kao jedini hrvatski partner na projektu, Regionalna agencija DUNEA zajedno sa FLAG-om Južni Jadran kao pridruženim partnerom. Nositelj projekta je Sveučilište u Patrasu, a ukupana vrijednost projekta je 20.946. 380 kuna, dok je područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 1.5 milijuna kuna, a 85 posto sredstava je bespovratno.

Predhodni članakZavršene svečane promocije studenata Sveučilišta u Dubrovniku
Slijedeći članakJAVNI POZIV za podnošenje prijava za posao popisivača i kontrolora Popisa stanovništva