Preddiplomski studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija

Dubrovačka gastronomija u sinergiji DEŠE Dubrovnik i slastičarnice Gianni

U sklopu posljednjeg sata nastave iz kolegija Gastronomija 2, pod vodstvom nastavnice Mirne Sarić, studenti 2. godine preddiplomskog studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija posjetili...

Gostujuće predavanje Antonije Medo – Rogač kao namirnica u slastičarstvu

U sklopu nastave iz kolegija Gastronomija 2, studentima 2. godine preddiplomskog stručnog studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija, gostujuće predavanje i radionicu o blagodatima rogača...

Gostujuće predavanje Katije Živković i Janje Benić – Izrada kruha s prirodnim kvascem

Studenti 2. godine preddiplomskog stručnog studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija u sklopu nastave iz kolegija Gastronomija 2 imali su priliku uživati u sve popularnijem...

Studenti Hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije u posjeti Sunset Beach Dubrovnik

Studenti 2. godine preddiplomskog stručnog studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija u pratnji nastavnice Mirne Sarić, mag.nutr., proveli su sunčani četvrtak u razgledavanju profesionalne kuhinje...

Otkazana predavanja i vježbe iz kolegija Talijanski jezik A1 i Talijanski jezik 1 –...

Dragi studenti, obavještavamo vas da su otkazana predavanja i vježbe iz kolegijia Talijanski jezik A1 i Talijanski jezik 1- drugi strani jezik u terminima:...

Ispitni rokovi – kolovoz i rujan 2021.

Objavljeni su pregledi ispitnih rokova za redovite ispitne rokove u kolovozu i rujnu 2020./2021. akademske godine. Pregled termina ispitnih rokova nalazi se u repozitoriju, u...

Ispitni rokovi – svibanj i lipanj 2021.

Objavljeni su pregledi ispitnih rokova za redovite ispitne rokove u svibnju i lipnju 2020./2021. akademske godine. Pregled termina ispitnih rokova nalazi se u repozitoriju, u...

Ispitni rok – ožujak 2021.

Objavljen je pregled ispitnih rokova za izvanredni ispitni rok u ožujku 2020./2021. akademske godine. Pregled termina ispitnih rokova nalazi se u repozitoriju, u izborniku: Ispitni...

Ivona Nardelli, studentica

"Iznimno mi je drago da ja, kao i mnogi budući studenti Sveučilišta u Dubrovniku, imamo priliku upisati studij u kojem je u fokusu turizam....
  • Svi dokumenti
  • Dokumenti
  • Elaborat
  • Ispitni rokovi
  • Izvedbeni nastavni program
  • Korisni linkovi
  • Obrasci za obranu završnog rada
  • Odluke o uvjetima upisa
  • Pravilnici
  • Pravilnik o završnom radu
  • Prijava obrane rada i zapisnik o radu
  • Raspored predavanja
  • Stručna praksa
  • Teme diplomskih radova
  • Teme završnih radova
  • Upisi u više i ponavljačke godine
  • Upute studentima za prijavu na portal za pregled elektroničke pošte
  • Upute za izradu diplomskih radova
  • Upute za izradu stručnih radova
  • Upute za izradu završnih radova
Preddiplomski studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija – termini ispita za 1. ispitni rok kolovoz-rujan 2022.
Preddiplomski studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija – termini ispita za 2. ispitni rok rujan 2022.
Preddiplomski studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija – termini ispita za 1. ispitni rok svibanj-lipanj 2022.
Preddiplomski studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija – termini ispita za 2. ispitni rok svibanj-lipanj 2022.
Priručnik za stručnu praksu studenata stručnih studija
Pravilnik o stručnoj praksi studenata Stručnih studija Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju
Evidencija prakse – PREDDIPLOMSKI STUDIJ
Zamolba za priznavanje stručne prakse
Priručnik za studente za izradu i obranu završnih/diplomskih radova
Raspored nastave – Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija – ljetni semestar 2021./2022.
Predložak za izradu završnog ili diplomskog rada
Obrazac – Prijava teme rada
Obrazac – Prijava obrane rada i zapisnik o radu
Pravilnik o izradi i javnoj obrani završnog/diplomskog rada na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju
Teme završnih radova u akademskoj godini 2021./2022. – Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija
Preddiplomski studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija – Izvedbeni plan nastave 2021./2022.
Upute za prijavu i korištenje studentske elektroničke pošte
Odluka o obročnom plaćanju propisane participacije troškovima studija
Odluka o participaciji u troškovima studiranja za redovite studente kojima Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne subvencionira troškove studiranja
Odluka o participaciji u troškovima studiranja za studente posebnih kategorija
Odluka o uvjetima upisa u više godine preddiplomskih i diplomskih studija
Odluka o vrijednosti ECTS boda i participaciji u troškovima studiranja
Pravilnik o priznavanju izvannastavnih aktivnosti studenata Sveučilišta u Dubrovniku
Upisi
Pravilnik o stručnoj praksi studenata Stručnih studija Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju
Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o stručnoj praksi
Elaborat studijskog programa
O studiju
Podaci za uplatu
X-ica i kulturna iskaznica

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je dopusnicu Sveučilištu u Dubrovniku za preddiplomski stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija, čime su se stekli uvjeti za početak njegova izvođenja od akademske 2016./2017. godine.
Studij traje tri godine a njegovim se završetkom stječe 180 ECTS bodova i akademski naziv stručni/stručna prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea)hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije (bacc. oec.).

Prethodno je Povjerenstvo za unutarnji sustav osiguravanja i unapređivanja kvalitete provelo postupak vrednovanja novog studijskog programa, koji su recenzirala dva recenzenta, pa je, na prijedlog Povjerenstva, Senat, na svojoj 119. sjednici, održanoj 26. veljače 2015., donio Odluku o izvođenju novog preddiplomskog stručnog studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija. Temeljem odluke Senata, Sveučilište u Dubrovniku uputilo je Agenciji za znanosti i visoko obrazovanje (AZVO) zahtjev za davanje mišljenja o opravdanosti javnog financiranja, na koje je AZVO dalo pozitivno mišljenje. Također, Agencija je, na temelju podataka iz studije o opravdanosti izvođenja predloženog studijskog programa koje joj je Sveučilište dostavilo, napravila izračun i utvrdila da je preddiplomski stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija usklađen sa strateškim dokumentom Mrežom visokih učilišta. Uz to, MZOS je proveo upis naznačenog studija u Upisnik studijskih programa.

Razlozi za pokretanje studija

Iz istraživanja Instituta za turizam iz 2012. (Prijedlozi za unapređenje srednjoškolskog obrazovanja za potrebe turizma u RH) i Ministarstva turizma iz 2013. (Ljudski potencijal u turizmu iz Strategije razvoja turizma RH do 2020.) vidljivo je da je u Hrvatskoj prepoznata problematika obrazovanja djelatnika u turizmu. Očita su nastojanja unapređenja sustava obrazovanja kadrova prilagođenih suvremenom tržištu rada. Istaknuto je da kvaliteta kadrova koji se školuju na području turizma ipak ne zadovoljava potrebe turističkog sustava, te da postojeći sustav formalnog obrazovanja u RH namijenjen turizmu nije prilagođen aktualnim potrebama suvremenog turističkog razvoja. Kao osnovna ograničenja navodi se s jedne strane sustav srednjoškolskog obrazovanja koji je za potrebe turizma nedovoljno temeljen na praktičnoj nastavi, a s druge strane sustav visokoškolskog obrazovanja koji je za potrebe turizma strukturiran kroz nekoliko sveučilišta s naglaskom na teorijskim znanjima bez adekvatne povezanosti s praksom.

Prema preporukama Ministarstva turizma osnovni ključ uspjeha za postizanje izvrsnosti je edukacija srednjeg menadžmenta. Predloženo je uspostavljanje nekoliko specijaliziranih visokih škola za ugostiteljstvo i turizam sa specijalističkim profiliranim programima, utemeljenim na učinkovitoj kombinaciji stjecanja stručnih znanja i praktičnih vještina, čiji bi programi, osim neophodnih suvremenih teorijskih znanja uključivali visok udio praktične nastave i praktičnog rada uz naglasak na primjenu suvremenih nastavnih metoda.

Preddiplomski, trogodišnji stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija nastao je upravo kao rezultat prilagodbe suvremenim trendovima u visokoškolskom obrazovanju utemeljenim na smjernicama Bolonjske deklaracije i potrebama suvremenog tržišnog poslovanja. Ovim programom studenti usvajaju specijalistička praktična znanja iz područja hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije čime dosežu i one vještine koje mogu primjenjivati u najsloženijim situacijama s kojima se susreću ili će se susretati u obavljanju svojih svakodnevnih profesionalnih aktivnosti. Uz obvezne kolegije studentima se nudi zanimljiv izbor izbornih kolegija čime se dodatno otvara mogućnost realizacije i individualnih ciljeva naših studenata.

Ovaj program se čini neophodnim u ukupnoj ponudi sveučilišnih studija s obzira da nema programa u sustavu preddiplomskih specijalističkih studija iz ovoga područja na razini RH. Svladavanje potrebnih znanja, vještina i tehnika na ovom specijalističkom preddiplomskom stručnom studiju temelji se na nastavnom planu i programu koji je prvenstveno prilagođen upravo praktičnom osposobljavanju polaznika za sve poslove u struci za koju se pripremaju tijekom studija. Potrebnu komponentu praktičnog osposobljavanja studenti dobivaju tijekom nastave, te na praktičnoj nastavi, vježbama, projektima, radionicama i seminarima gdje uz visokoškolske nastavnike takva praktična znanja umnogome izravno prenose i istaknuti stručnjaci iz gospodarske prakse. Upravo se zbog lakšeg svladavanja tehnika rada i bržeg uključivanja završenih studenata u gospodarsku praksu i profesionalno obavljanje poslova za koje se pripremaju tijekom studija izuzetna pozornost daje povezivanju teorije i prakse. Poseban je naglasak stavljen i na osposobljavanje studenata za poslovanje u međunarodnom okruženju, odnosno na nove dimenzije poslovanja koje se pojavljuju na suvremenom turističkom tržištu.

Upisna kvota

Studenti će ovaj studij upisivati u statusu redovitih i izvanrednih studenata.

Uvjeti upisa i upisne kvote bit će objavljeni u Natječaju za upis u prvu godinu preddiplomskih studija za svaku akademsku godinu, a sve informacije bit će dostupne na web-stranici www.unidu.hr/upisi.

KONTAKT:
upisi@unidu.hr
tel: 020/445-704; 445-910

Voditeljica studija

 

Tajništvo studija

Ana Veramenta, struč. spec. admin. publ.

020/445-910

E-mail: strucni.ekonomija@unidu.hr

Evidencija studija – B1

Lapadska obala 7, 20 000 Dubrovnik

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis
X