Orsat Juraj Spajić – SIESTA I FIESTA

Španjolski jezik je drugi materinji jezik odmah iza mandarinskog. Svladati ga donosi mnoge prednosti poput rušenja jezičnih barijera, te lakšeg učenja ostalih romanskih jezika. U srednjoj školi i na fakultetu, nisam se baš nešto proslavio s učenjem navedenog jezika, te mi je zadavao mnoge probleme na mom akademskom putu. Tromost, nemaštovitost i nesposobnost prvenstveno sustava, ali i profesora da potakne studenta ili učenika da nauči fluentno neki strani jezik s entuzijazmom natjeralo me je da se bacim u vatru i krenem sve ispočetka, ali na pravi način. Trebalo je otići u sredinu gdje je govorni jezik španjolski, a Erasmus program mobilnosti nudio je savršenu priliku za to.
Murcia, grad na jugu Španjolske, koji s mojim Sveučilištem ima potpisane ugovore za razmjenu bila je moj prvi izbor, ali iako je bila prvi izbor, bila je daleko izvan moje zone komfora. Dugo sam razmišljao da bi Poljska bila bolja odluka zbog mojih prijašnjih iskustava tamo u vidu studijskog boravka, ali već nakon prvog tjedna boravka u Murciji bilo mi je drago što sam je odabrao. Moram priznati prvih par dana pitao sam se što ja radim ovdje i jesam li došao na pravo mjesto. U devetom mjesecu temperature su prelazile 35 stupnjeva, a i more iz naše komotne dubrovačke perspektive i nije bilo tako blizu, udaljeno “čak 45 minuta autobusom. Lokalno stanovništvo bilo je pravi miks od Španjolaca, Arapa i Roma, te mnogih pridošlica iz Latinske Amerike i Afrike. Arhitektura i ne bas posebno lijepa, izuzev nekih dijelova starog grada i Katedrale. Bio je to grad svega i svačega, a zapravo ničega, ali opet imao je ono nešto što mu je davalo posebnu ljepotu nešto što se odavno izgubilo u našem gradu, a to je životni sklad.
Murcia nema razvijen turizam, ali za to ima odlično razvijen ulični život lokalaca, a posebito studenata. Cijene i više nego pristupačne, od pive u kafiću do spenze u trgovini. Na primjer: kruh možete platiti 0.50€ koji će te u nas platiti 1€, te 0.5l pive koja košta 2€ , dok kod nas cijena bi bila skoro 5€. Ovakve usporedbe se mogu voditi u svim aspektima poput cijena u restoranima, butigama, stanovanja i mnogih drugih.
Što se tiče predavanja u Španjolskoj ona su u većini slučaja na španjolskom jeziku i odličan su izazov za savladati jezik. Murcia ima mnogo internacionalnih studenata i velika većina njih dolazi iz zemalja Latinske Amerike poput Meksika, Ekvadora, Kolumbije, Bolivije, Dominikanske Republike i ostalih, a upoznavanje i druženje s njima samo vas može kulturološki obogatiti i pomoći u svladanju jezika i boljeg razumijevanja tog dijela svijeta.
Kada bi morao opisati Španjolsku u dvije riječi sigurno bih rekao siesta i fiesta. Ovdje je sve laganini i mislim da o kulturi sieste ne treba puno reći,a zabave nikad dosta i stalno se izmišljaju povodi za nju.U devetom mjesecu velika je ferija u Murciji gdje se slavi prijateljstvo islama i kršćanstva zbog njihove zajedničke povijesti na iberijskom poluotoku, također iza Uskrsa velika je ulična festa od sedam dana naziva Bando de la huerta i tada je sve zatvoreno od butiga do fakulteta i svi su na ulici.
Mislim da gdje god odete u Španjolsku, svugdje se možete dobro provesti i najesti, naučiti nešto novo o kulturi i načinu življenja. Imao sam priliku dosad posjetiti dobar dio Andaluzije za koji mnogi kažu da je najbolji dio Španjolske, a mislim iz jedne perspektive da su u pravu. Gradovi poput Cordobe, Seville, Granade, Tarife, Jereza svaki priča svoju priču i stvarno i da dođete opet nikad vam ne bi bilo dosadno. Zaključak za kraj, da Erasmus u Španjolskoj svakako je jedno od odličnih iskustva te da ako imate priliku otisnite se tamo i prepustite latino ritmu života…

Predhodni članakAntea Mlinarić – Igraj na Portugal
Slijedeći članakOdjel za akvakulturu sudjelovao u Festivalu znanosti